România are cinci saline cu potențial turistic
În cadrul unui proiect de revitalizare a promovării salinelor din România ca destinații turistice, la sfârșitul săptămânii trecute a fost lansată aplicația mobilă a salinei Praid. Aplicația facilitează informațiile despre accesul în mină, parcare, tarife, dar şi cele cu privire la istoricul salinei. Salina Praid, cea mai vizitată mină de sare din România şi a doua la nivel european, a avut anul trecut peste 500.000 de vizitatori.
Aplicația mobilă „Salina Praid App” a fost lansată vineri la 120 de metri în subteran, în prezența ministrului economiei, Florin Spătaru, și a directorului general al Salrom, Constantin Dan Dobrea. Salrom sau Societatea Națională a Sării este singurul producător de sare din România, compania fiind deținută de statul român, prin Ministerul Economiei, în proporție de 51%, și de Fondul Proprietatea (49%).
„La nivelul celor cinci saline, din şapte câte avem, care au şi potenţial turistic este foarte important să dezvoltăm turismul salin. De ce? O dată pentru că e benefic pentru sănătate şi pentru că aduce beneficii companiei, care are ca şi acţionar majoritar statul român”, a spus directorul general Salrom, potrivit Agerpres.
Ministrul economiei, Florin Spătaru, a punctat faptul că se doreşte dezvoltarea turismului în salinele din subordinea Societăţii Naţionale a Sării, iar, cu ajutorul aplicaţiei, acestea vor putea fi promovate mult mai bine. Salrom are șapte mine active: Slănic Prahova, Râmnicu Vâlcea, Târgu Ocna, Praid, Cacica, Ocna Dej și Ocna Mureș. Dintre acestea, Ocna Mureș nu poate fi vizitată deoarece minele de aici s-au prăbușit, iar Ocna Dej este o exploatare minieră care nu este în circuitul turistic.
Aplicaţia lansată vineri, pentru toate cele cinci saline ale societăţii deschise vizitatorilor, oferă informaţii şi despre obiectivele turistice şi experienţele disponibile în împrejurimi, iar utilizatorii pot afla, cu ajutorul unei hărţi interactive, facilitățile din proximitate.
Tot în salina Praid funcționează singurul depozit alimentar din ţară aflat într-o mină de sare. Aici, o fabrică de lactate din Sovata maturează brânzeturi foarte căutate pe piaţă.
Cu 500.000 de vizitatori în 2021 și circa 670.000 în 2019, Praid este a doua cea mai vizitată salină din Europa, după salina poloneză Wieliczka, care se află în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Salina Wieliczka din sudul Poloniei înregistrează anual circa 1,7 milioane de turiști, foarte mulți veniți din străinătate, din Marea Britanie, Germania, Italia şi Spania. Wieliczka operează continuu de la jumătatea secolului al XIII-lea, atunci când au fost descoperite primele zăcăminte de sare. Mina are o adâncime de 327 de metri, iar coridoarele sale au o lungime totală de 287 de kilometri. Primele tururi în interiorul salinei au fost organizate la sfârşitul secolului al XVIII-lea. (C. Z.)