România, atenţionată din cauza pesticidelor dăunătoare albinelor
Comisia Europeană a adoptat la începutul acestei săptămâni două decizii care interzic Lituaniei şi României să acorde autorizaţii de urgenţă nejustificate pentru pesticide care conţin trei tipuri de neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam), care afectează albinele, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar.
„Este pentru prima dată când Comisia adoptă astfel de decizii. Acordarea de autorizaţii de urgenţă pentru pesticide nu este posibilă decât dacă sunt respectate condiţii stricte“, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.
Cercetătorii susţin că numărul albinelor scade semnificativ din cauza folosirii neonicotinoidelor, sporind temerile privind un impact sever asupra furnizării de alimente la nivel global, deoarece albinele au un rol-cheie în polenizarea multor culturi.
În replică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a explicat că, în prezent, în România nu există nici o alternativă viabilă pentru tratamentul seminţelor de porumb care să împiedice atacul dăunătorilor „Tanymecus dilaticollis“ şi „Agriotes spp“, care afectează peste 2 milioane de hectare. De asemenea, nici pentru sfecla de zahăr nu există alternative pentru tratarea împotriva dăunătorilor „Bothynoderes punctiventris“, „Chaectonema tibiali“, „Tanymecus dilaticollis“ şi „Agriotes spp“.
„Autorizaţiile temporare reprezintă instrumente legale pe care statele membre le au la dispoziţie (...). Raportat la numărul de autorizaţii temporare acordate de statele membre UE, în perioada 2008-2018, autorizaţiile temporare emise de România reprezintă aproximativ 1,3% din numărul total de autorizaţii temporare“, precizează MADR.