România, ca membru NATO, se bucură de toate garanţiile de securitate

Data: 28 Ianuarie 2022

În şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care a avut loc miercuri, au fost decise mai multe măsuri privind actuala criză de securitate creată de Rusia, cum ar fi continuarea demersurilor concrete pentru creşterea prezenţei aliate şi SUA pe teritoriul României și gestionarea eventualelor intrări de refugiaţi.

„România, ca membru al NATO, care este cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie, se bucură în prezent de toate garanţiile de securitate şi nu este cazul ca vreun cetăţean al României să se teamă. Îi asigur pe cetăţenii României că suntem angajaţi împreună cu aliaţii şi partenerii noştri să discutăm, să decidem şi să punem în practică cele mai eficiente măsuri pentru siguranţa noastră, a tuturor”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres, la finalul ședinței CSAT. 

El a subliniat că România are un „dialog permanent, extrem de dens şi de substanţial”, la toate nivelurile, în cadrul NATO, cu SUA, în cadrul OSCE şi al Uniunii Europene.
Preşedintele a arătat că a fost analizată o gamă întreagă de acţiuni potenţiale, de la atacurile cibernetice menite să destabilizeze instituţii şi infrastructura critică, până la utilizarea energiei sau folosirea dezinformării şi a propagandei.

Riscurile de securitate determinate de situația de la granița ruso-ucraineană au determinat o creştere a încrederii românilor în NATO, arată un sondaj INSCOP Research. Potrivit cercetării, peste 70% dintre români cred că NATO va apăra România, în eventualitatea unui război în Ucraina, iar 74,7% sunt de acord că „existenţa unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea ţării în cazul unei agresiuni externe”. (C. Z.)