România este în grupul select al ţărilor cu cele mai fertile soluri

Data: 10 Septembrie 2013

România, alături de Argentina, face parte dintr-un grup select al ţărilor cu cele mai fertile terenuri agricole din lume, a afirmat, marţi, într-un forum de specialitate, ambasadorul Republicii Argentina la Bucureşti, E.S. Claudio Perez Paladino.

În acest sector al agriculturii, România şi Argentina pot parcurge un lung drum de succes. Facem parte dintr-un grup select al ţărilor în care solul agricol este unul dintre cele mai fertile din lume. România deţine o cantitate importantă de teren agricol fertil. Pământul negru, cernoziomul, a făcut posibil ca, la un moment dat, România să fie capabilă să hrănească milioane de oameni din întreaga lume (...) România este importantă pentru terenurile sale extraordinare, dar şi pentru faptul că obţine o mare relevanţă în vederea dezvoltării afacerilor cu Asia Centrală. Este un spaţiu important pentru a satisface diferite pieţe“, a spus oficialul argentinian, relatează Agerpres.

Potrivit ambasadorului, în prezent, autorităţile din Argentina şi România lucrează la finalizarea unui memorandum de înţelegere în domeniul agriculturii prin care fermierii din cele două state vor avea posibilitatea să colaboreze şi să investească reciproc în diverse afaceri.

Producătorii din România trebuie să fie dispuşi să analizeze toate soluţiile disponibile pentru o agricultură durabilă, una dintre acestea fiind biotehnologia agricolă, a declarat, la acelaşi forum, Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA la Bucureşti. „În România, ca şi în SUA, agricultura se confruntă cu probleme: perioade de secetă, precipitaţii din ce în ce mai rare. Pentru a produce mai mult, cu mai puţine resurse, producătorii trebuie să fie dispuşi să analizeze toate soluţiile disponibile. Ţările din toată lumea pun accentul din ce în ce mai mult pe agricultura durabilă, care se bazează pe o serie de principii. (…) În România, biotehnologia agricolă a primit comentarii atât negative, cât şi pozitive. Mediul trebuie să fie păstrat, în timp ce din ce în ce mai multă populaţie trebuie hrănită la nivel mondial“, a afirmat Butcher.

Pe acest subiect, Valentin Şoneriu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), a subliniat că „Ministerul Agriculturii găseşte foarte importante dezbaterile pe teme agricole pentru construirea politicilor publice în domeniul agricol“. Reprezentantul MADR a adăugat, totodată, că un rol important în dezvoltarea unei agriculturi intensive durabile îl au şi biotehnologiile, dar şi bunele practici în domeniu pe care fiecare fermier sau producător ar trebui să le respecte.

Publicaţia „The Diplomat Bucharest“ alături de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite şi Ambasada Republicii Argentina au organizat, marţi, la Bucureşti, a treia ediţie a Forumului Romanian Agribusiness. Evenimentul a reunit jucători şi factori de decizie din domeniul agriculturii, reprezentanţi guvernamentali, fermieri şi proprietari de firme, bănci şi fonduri de investiţii interesate să dezvolte afaceri în agricultura din România.