România exportă peste jumătate din producţia de miere
România exportă anual 50-60% din producţia totală de miere, principalele pieţe de export fiind Germania, Spania şi ţările nordice, zonele în care se înregistrează şi cel mai mare consum de miere, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, pentru Agerpres. „Exporturile de miere se ridică la 50-60% din producţia totală anuală de miere, de circa 20.000 de tone, iar 80% din ceea ce exportăm pleacă în Germania şi restul în Spania şi ţările nordice. Mierea românească mai ajunge şi în China sau în Orientul Mijlociu, dar în cantităţi minuscule. Anul trecut nu am exportat prea multă miere pentru că nu am avut de unde, în condiţiile unei producţii slabe, sub media ultimilor ani“, a spus Fetea. Acesta a precizat că România continuă să exporte miere în vrac deoarece pe piaţa europeană se intră foarte greu cu produse finite, dacă nu există distribuitori serioşi pentru magazine. În ceea ce priveşte sectorul de miere ecologică, preşedintele ACA este de părere că sectorul a debutat foarte bine în România datorită sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană pentru conversia către sistemul ecologic. Dacă în anul 2000, România producea doar 6 tone de miere de albine certificată ecologic, în 2009 producţia a crescut la 3.200 de tone, iar în prezent la peste 3.500 de tone. Potrivit datelor ACA, în 2014, producţia de miere obţinută în România s-a redus la jumătate din cauza secetei înregistrate în vestul ţării şi a ploilor excesive din sud, iar preţul mierii a urcat cu 15%.
România produce, în medie, 20.000 tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins anul trecut 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membri ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. Datele statistice arată că românii consumă, în medie, 450-500 de grame de miere pe an pe locuitor. (Mariana Bahcevan)