România înregistrează un uriaş deficit de medici
Potrivit datelor Colegiului Medicilor din România (CMR), deficitul de medici în unităţile sanitare din întreaga ţară a ajuns la aproape 42%. Dacă acest ritm se va menţine, în câţiva ani în spitale vor exista „secţii ultramoderne, ultraperformante, care vor fi muzeu“, a avertizat Vasile Astărăstoae, şeful CMR.
Datele cele mai recente centralizate la nivelul Colegiului Medicilor din România (CMR) arată că în prezent deficitul de medici este în jur de 40-42%. Astfel, dacă în 1990, în România lucrau 57.000 de medici, la 1 iulie 2014, în România erau înscrişi în Colegiul Medicilor, cu drept de liberă practică, 39.200 de medici. „Am coborât sub pragul de 40.000 de medici. Deficitul major este în spitale. Dacă în 2011 în spitale aveam angajaţi cu drept de liberă practică 24.000 de medici, în acest moment avem 14.600 de medici“, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, în cadrul unei dezbateri pe tema problemelor din sistemul de sănătate, organizată de Consiliul Naţional al CMR la Alba Iulia. El a adăugat că din 2008 şi până în prezent au plecat să lucreze în alte ţări peste 15.000 de medici, numai în primele luni ale acestui an alegând această soluţie peste 1.200 de medici. Din datele CMR rezultă că peste 60% din medicii străini care lucrează în Franţa sunt români, în vreme ce în Germania îşi desfăşoară activitatea circa 4.000 de medici români.
În România, cel mai ridicat deficit se înregistrează în cazul specialităţii Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), unde lucrează doar 586 de medici faţă de un necesar de 1.610. De asemenea, la nivel naţional se înregistrează doar 38 de radioterapeuţi.
Preşedintele CMR a avertizat că dacă ritmul migraţiei medicilor se va menţine la acelaşi nivel, în câţiva ani în România vor exista „secţii ultramoderne, ultraperformante, care vor fi muzeu“. În opinia sa, cauzele migraţiei masive sunt proasta salarizare a personalului medical, precum şi obstacolele legate de cariera profesională, dar şi poziţia vitregită a medicului în societate. „Principalele cauze pentru care pleacă sunt poziţia medicului în societate şi realizarea carierei profesionale, după care pe locul doi este salariul“, a subliniat şeful Colegiului Medicilor din România.
Printre problemele abordate în cadrul întrunirii de la Alba Iulia a Consiliului Naţional al CMR s-au numărat deficitul mereu în creştere al medicilor, determinat mai ales de plecarea acestora în străinătate, finanţarea insuficientă a sănătăţii şi „legislaţia confuză, interpretabilă şi cu tendinţe de suprareglementare“. (Otilia Bălinişteanu)