România, locul 7 în UE la inflaţie

Data: 10 August 2022

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, (foto) a prezentat ieri Raportul trimestrial asupra inflaţiei. „Dacă nu intervenea schema de compensare şi plafonare a facturilor la energie, am fi avut o inflație de 20%. (...) Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie”, a susţinut, într-o conferinţă de presă, guvernatorul BNR.

 Inflaţia anuală de 15,5% în luna iunie situează ţara noastră pe locul al 7-lea în rândul statelor europene (media inflaţiei în UE este de 9,6%), iar „dacă nu intervenea schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie, am fi avut o inflație de 20%”, a menționat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Acesta a subliniat că în România inflația s-a datorat creşterii preţurilor la energie, utilități și bunuri alimentare, potenţată şi de seceta care s-a instaurat. 

Totuşi, Isărescu a oferit o rază de speranţă, arătând că rata inflației se va plafona în acest trimestru. „Primele semne pozitive sunt în ce privește materiile prime, inclusiv la produsele agricole. Am spus și în ședința precedentă că, în măsura în care apar primele semne de temperare și apoi de scădere a ratei inflației, vom micșora pasul de creștere a ratei de politică monetară. Astfel, cu excepția gazelor naturale, aproape toate materiile prime au început să meargă în jos. Și este o tendință și pe plan mondial”, a mai declarat Isărescu.

În ceea ce priveşte consumul populaţiei, acesta a evoluat favorabil, „lumea a constatat că inflația îi afectează puterea de cumpărare, așa că a intervenit o temperare a consumului”. De altfel, spune Isărescu, acest lucru se va vedea mult mai bine în semestrul al doilea, când populaţia va fi mult mai atentă la ce şi cât consumă. 

La capitolul investiții, „veștile nu sunt rele, dar nici extraordinare”, a sintetizat şeful BNR, perspectiva fiind una „rezervată”. 

Guvernatorul Mugur Isărescu a avut însă o reacţie destul de dură la adresa băncilor pe care le-a acuzat că „au sărit calul” în ceea ce priveşte indicele ROBOR. „O dobândă normală într-o perioadă fără inflație este de 3-6%. ROBOR-ul se mişcă aproape de rata dobânzii de politică monetară (n.r. - BNR a stabilit vineri, 5 august, o dobândă de 5,50%). De mai bine de 4-5 luni s-a ­de­cuplat, băncile au sărit calul și au dus ­ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au supra­reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul”, a susţinut Isărescu. Acesta a subliniat însă şi motivele pentru care băncile au „suprareacţionat”, respectiv „condițiile de lichiditate”, „la ce se întâmplă în lume, la discuţiile despre foamete, despre celelalte dezechilibre” şi le-a transmis „să fie mai atente la semnalele date de Banca Națio­nală”. (O. N.)