România pledează pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă

Data: 13 Decembrie 2024

Reuniunea Consiliului de Agricultură și Pescuit (AGRIFISH) al Uniunii Europene a avut loc în perioada 9-10 decembrie, în cadrul acestei ultime întâlniri din acest an fiind aprobate de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană „concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri”.

Documentul subliniază importan­ța Politicii Agricole Comune și obiectivele-cheie de asigurare a securității alimentare, garantând în același timp un standard de trai echitabil pentru comunitatea agricolă din toate statele membre și prețuri rezonabile pentru consumatori.

România a pledat pentru o Politică Agricolă Comună post-2027 echitabilă, „adaptată realităților curente și capabilă să contribuie la coeziunea și securitatea Uniunii”, această poziție fiind subliniată în „Declarația României cu privire la concluziile privind o politică agricolă comună axată pe fermieri după 2027”, anexată la documentul de concluzii şi aprobat în unanimitate.

De asemenea, ţara noastră a subliniat importanţa alocării PAC a unui minimum de 1% din PIB-ul UE.  

Rezultatul acestei reuniuni marchează, potrivit MADR, o etapă importantă în procesul de negociere al cadrului financiar multi­anual post 2027 și transmite un mesaj clar de unitate din partea miniștrilor agriculturii ai statelor membre UE.  

În cadrul AGRIFISH s-a mai discutat şi despre posibilitățile de pescuit pentru 2025 în Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Marea Mediterană și Marea Neagră, ges­tionarea stocurilor de pește ale UE, oportunitățile oferite de bio­economie pentru promovarea unei Europe mai durabile, mai competitive și mai reziliente, precum și despre stimularea zonelor rurale. (O.N.)