România, posibilă destinaţie a companiilor mari
Mai multe companii mari îşi vor reloca operaţiunile în România, până la finele acestui an, atrase de creşterea economică, nivelul de salarizare, cota unică şi potenţialul pieţei interne, susţine ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. România are, însă, şi puncte care o fac mai puţin atractivă pentru investitori: lipsa infrastructurii de transport şi a forţei de muncă, birocraţia şi productivitatea scăzută a muncii.
România traversează o perioadă bună din punctul de vedere economic, cu o creştere economică constantă în ultimii ani, iar acest lucru o face atractivă pentru investitorii străini.
„În contextul actual, global, România a devenit o destinaţie mult mai atractivă pentru investitorii străini, şi lucrul acesta îl spun din nenumăratele discuţii pe care le am cu companii străine care doresc să vină în România. Chiar există o mişcare către Europa Centrală şi de Est şi România se află într-o poziţie mai bună decât se afla în urmă cu câţiva ani când, din păcate, din foarte multe proiecte care veneau spre această zonă a Europei, multe ajungeau în Ungaria, în Cehia, în Slovacia şi în alte ţări care ofereau condiţii mai bune, cel puţin aceasta era perspectiva celor care doreau să investească. O să vedeţi până la sfârşitul anului, asta v-o pot spune, chiar nişte companii mari care vor anunţa inclusiv relocarea operaţiunilor în România. Fiindcă România are un potenţial mare”, a arătat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat Ilan Laufer, la o conferinţă dedicată IMM-urilor.
El a amintit potenţialul mare al României în zona de IT. „Este din ce în ce mai mult interes în zona aceasta. Oracle are în România a patra operaţiune din lume, şi are multe”, a mai spus ministrul.
La capitolul avantaje, el a identificat cota unică, creşterea economică de 5,8% în primul semestru, dar şi contextul dat de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
„Avem contextul Brexitului şi avem deodată mulţi potenţiali noi investitori din Statele Unite până în Japonia şi China şi alte ţări care au investiţii la ora actuală în Marea Britanie. Practic acum este o discuţie în sensul relocării spre Frankfurt şi Paris. (...) Şi sunt companii care nu se relochează într-o singură ţară, ci au mai multe variante. România deja primeşte solicitări constante, inclusiv noi, prin Invest Romania, la minister, dar vreau să vă spun că şi companiile care lucrează în mod independent în piaţă au din ce în ce mai multe solicitări în acest sens”, a susţinut Laufer.
La capitolul puncte slabe, Laufer a menţionat infrastructura de transport slab dezvoltată.
„Oricum ai lua-o, trebuie să ai infrastructură adecvată. Adică posibilitatea să concurăm şi cu pieţele de lângă noi, care au un sistem de transport mai rapid şi mai ieftin, deci costurile de transport intern şi extern în piaţă încă sunt mari. Se lucrează intens în acest sens şi cred că în următorii doi ani lucrurile vor primi cu totul şi cu totul altă direcţie”, a mai spus el.
Alte puncte slabe sunt îmbătrânirea populaţiei şi migraţia forţei de muncă, birocraţia şi productivitatea scăzută a muncii.
„Avem un număr foarte mare de români plecaţi din ţară, între patru şi cinci milioane de români. Să ştiţi că mulţi dintre ei vor să se întoarcă în România. Noi am primit un studiu în acest sens şi peste 70% din românii plecaţi îşi doresc să se întoarcă în următorii cinci ani în România. Eu cred că este un potenţial foarte mare, mulţi români doresc să se întoarcă în ţară, dar trebuie să le creăm infrastructura necesară ca să se poată întoarce”, a mai arătat oficialul.