România sprijină necondiţionat statul moldovean
La începutul acestei săptămâni, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a avut o întâlnire de lucru cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cu privire la parcursul european al spaţiului dintre Prut şi Nistru. Zgonea a reiterat sprijinul fără rezerve al României faţă de Republica Moldova.
Liderul Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că până la sfârşitul anului Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor din Parlamentul României şi ale Parlamentului moldovean vor avea o reuniune la Chişinău, în care va fi propus un acord de cooperare între cele două instituţii. Protocolul va include acţiuni concrete de lucru, una dintre cele mai importante prevederi fiind cea care va stabili ca de trei ori pe an deputaţii din comisiile de profil din Parlamentul moldovean să aibă stagiuni în Camera Deputaţilor din România. „Susţinem fără rezerve Republica Moldova în parcursul său de integrare europeană“, a declarat, pentru Mediafax, Valeriu Zgonea, arătând că România va sprijini necondiţionat Republica Moldova la Summitul de la Vilnius (n.r. - Summitul Parteneriatului Estic, ce va avea loc la Vilnius, în Estonia, în perioada 28-29 noiembrie). Valeriu Zgonea a mai precizat că angajamentele Guvernului României rămân aceleaşi şi în privinţa gazoductului Iaşi-Ungheni şi a interconectării energetice, pentru a scădea preţurile şi a crea noi locuri de muncă.
Igor Corman a declarat că Republica Moldova apreciază foarte mult sprijinul constant din partea României pentru integrarea europeană şi că „relaţiile moldo-române se dezvoltă într-o albie firească, este o relaţie matură pe proiecte concrete. Ar trebui să avem cât mai multe poduri peste Prut, de flori, dar şi de piatră“, a mai spus Corman.
Într-o conferinţă de presă susţinută la Chişinău, după întoarcerea din vizita de lucru în România, Igor Corman a declarat că Republica Moldova va prelua experienţa României din perioada pre-integrare în Uniunea Europeană, iar acest lucru va eficientiza activitatea Parlamentului de la Chişinău.
Potrivit Agenţiei de presă IPN din Republica Moldova, experienţa României va fi preluată pe trei dimensiuni. Prima vizează eficientizarea activităţii în Parlament, a secretariatului şi a comisiilor de profil, a doua dimensiune se referă la exercitarea funcţiei de control parlamentar, consolidarea autorităţilor autonome, autorităţilor publice, iar cea de-a treia urmăreşte procesul de armonizare a legislaţiei naţionale cu acquisul comunitar.
Din delegaţia moldovenească prezentă la începutul săptămânii în România au mai făcut parte, alături de Igor Corman, deputaţii Valeriu Streleţ, Dumitru Diacov şi Ion Hadârcă. (Otilia Bălinişteanu)