România, țara din UE  cu cea mai slabă  educație financiară 

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 01 Septembrie 2022

Potrivit rezultatelor unui studiu realizat în 2022 de Aegon România, țara noastră ocupă ultimul loc în UE la capitolul educație financiară, cu o rată de 21%, faţă de media europeană de 52%. Planificarea financiară se numără printre activităţile cel mai des amânate de români, la egalitate cu mersul la dentist. Dacă pentru mersul la stomatolog printre cele mai invocate motive de amânare se numără costurile mari ale tratamentelor şi teama, pentru planificarea financiară comportamentul de amânare ţine, în primul rând, de nivelul de educaţie financiară al populaţiei. 

Studiul arată că mai ales familiile moderne (30-44 ani, cu studii şi venituri medii sau mari) ştiu exact ce venituri generează (79%) şi şi-au făcut o rutină din a plăti facturile la timp (90%), însă siguranţa financiară nu constituie pentru aceștia o prioritate. Mai mult, 60% dintre români nu au un plan de rezervă (un depozit de câteva salarii puse deoparte) la care să apeleze în caz de boală sau accident, iar 70% dintre aceştia nu ştiu ce consecinţe financiare ar avea decesul, îmbolnăvirea sau implicarea lor într-un accident.

Cercetarea Aegon România s-a desfăşurat în februarie 2022 şi a inclus circa 600 de respondenţi cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani, dintre care 70% cu copii. Respondenţii provin din toate zonele ţării şi locuiesc în oraşe sau în apropierea acestora.