România va avea, anul acesta, o producţie record de struguri
▲ „Estimez pentru 2008 o producţie cu 15-20% mai mare decât anul trecut, până în jurul valorii de 1,1 milioane de tone“, a spus directorul general al MADR, Cornel Dicu ▲ Anul 2008 nu a fost unul uşor pentru viticultură, întrucât umiditatea şi căldura excesivă au condus la efectuarea mai multor tratamente fitosanitare pentru viţa de vie, dar şi pentru întreţinerea solului ▲ Reprezentanţii societăţii viniviticole Cotnari SA, din judeţul Iaşi, consideră că, în această toamnă, vinul va avea o concentraţie mai mare de zaharuri ▲
Peste 500.000 de tone de struguri pentru vin fuseseră recoltaţi, până la 28 septembrie, în special în zona de sud a României, a declarat directorul general în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Cornel Dicu. „Peste 500.000 de tone de struguri pentru vin au fost recoltate până în prezent, cu două săptămâni până la finalizarea culesului, întrucât ploile din ultimul timp au întârziat puţin procesul de recoltare, mai ales pe partea de nord a ţării“, a spus Dicu. Acesta a precizat că se confirmă estimările făcute la începutul campaniei de recoltare referitoare la producţia de struguri din 2008, deşi ploile au mai redus puţin conţinutul de zahăr din boabe. „Estimez pentru 2008 o producţie cu 15-20% mai mare decât anul trecut, până în jurul valorii de 1,1 milioane de tone“, a spus directorul general al MADR. În privinţa producţiei de struguri de masă, reprezentantul MADR a precizat că, în acest an, se va obţine o medie de 10 tone la hectar, de pe 10.000 de hectare cu viţă de vie pe rod. Anul 2008 nu a fost unul uşor pentru viticultură, întrucât umiditatea şi căldura excesivă au condus la efectuarea mai multor tratamente fitosanitare pentru viţa de vie, dar şi pentru întreţinerea solului. „Dacă, în mod normal, viticultorii fac anual în jur de 6-7 tratamente, în acest an au realizat în jur de 8-10 tratamente, înregistrând astfel costuri mult mai ridicate“, arată reprezentanţi ai Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV). Potrivit sursei citate, în cazul unui recolte de peste 1,1 milioane de tone de struguri pentru vin, producţia de vin în 2008 ar putea depăşi şase milioane de hectolitri (hl), în condiţiile în care anul trecut s-au obţinut puţin peste 5 milioane de hectolitri. Cel mai mare producător este Murfatlar Cel mai mare cultivator de viţă de vie din România, Murfatlar, care administrează o suprafaţă de 3.000 de hectare cu viţă de vie, preconizează pentru anul 2008 o recoltă de struguri de peste 30.000 de tone, cu 32% mai mare faţă de 2007. De asemenea, reprezentanţii societăţii viniviticole Cotnari SA, din judeţul Iaşi, consideră că, în această toamnă, vinul va avea o concentraţie mai mare de zaharuri. Suprafaţa pe rod anul trecut a fost de 1.190 de hectare cultivate cu viţă de vie, de pe care s-a obţinut o producţie totală de 9.850 de tone de struguri. În acest an, la Cotnari sunt pe rod 1.250 de hectare cu viţă de vie de pe care se estimează că vor fi produse 11.500 de tone de struguri. Producţia de vin estimată pentru anul 2008 este de 76.500 de hectolitri din soiurile Frâncuşă, Fetească albă, Tămâioasă românească şi Grasa de Cotnari, în proporţii aproximativ egale. Potrivit datelor furnizate de MADR, suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie nobilă şi hibridă în România este în prezent de 180.000 de hectare, din care jumătate este plantată cu viţă de vie nobilă. România a exportat în 2007 aproximativ 148.371 hl de vin, în valoare de aproape 16 milioane de euro, în timp ce importurile au fost de aproape trei ori mai mari - 388.655 hl (28,8 milioane de euro). Principalele pieţe de export au fost Germania, Federaţia Rusă, Estonia, Italia, Bulgaria, SUA, Bielorusia, Canada, China, în timp ce importurile au provenit din Spania, Italia, Moldova, Ungaria. Piaţa vinurilor din România a fost estimată, în 2007, la 440 de milioane de euro, aceasta înregistrând o creştere constantă în ultimii ani datorită creşterii consumului de vin pe locuitor şi a nivelui de trai, potrivit estimărilor ONIV.