Românii dau prea puțină atenție mișcării fizice

Data: 08 Aprilie 2021

Doar 11,6% dintre românii cu vârsta peste 15 ani fac săptămânal sport, potrivit datelor statistice naționale. După vârsta de 24 de ani, ponderea persoanelor care fac mișcare scade, de la 11% la cei de 25-34 ani, la 0,3% la persoanele de peste 75 de ani. Conform ultimului Eurobarometru, România se află pe locul 2 în UE în ceea ce priveşte sedentarismul. Cel mai mare cadou pe care îl putem face corpului nostru este să-i acordăm atenţie şi mişcare, susține psihologul George Vescan.Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat ieri, de Ziua Mondială a Sănătăţii, câteva date privind modul de alimentație și apetitul pentru mișcare ale românilor.

Astfel, din totalul populaţiei României de peste 15 ani, 8,4% urmează un regim alimentar. Dintre aceştia, 71,1% au o alimentație cu un consum redus de sare, 62,2% urmează un regim cu mai puține grăsimi, 51,2% urmăresc consumul de zahăr, iar 24,5% au apelat la un regim alimentar legat de consumul de calorii.

În ceea ce privește consumul de fructe, din totalul populaţiei, 99,4% declară că au fructele în alimentație, iar 26,5% menţionează un consum zilnic de fructe. De asemenea, aproape toată populaţia consumă legume (99,5%), 18,4% consumă legume zilnic, iar 31% de 4-6 ori pe săptămână. 

În ceea ce priveşte activitatea fizică, mersul pe jos pentru deplasarea în diverse locuri este o activitate pe care 92,7% din populaţia rezidentă a desfăşurat-o, pentru cel puţin 10 minute pe zi, într-o săptămână obişnuită, arată datele INS. Însă, din totalul populaţiei, doar 11,6% au declarat că fac săptămânal sport sau diverse activităţi fizice în timpul liber, iar aceștia au alocat zilnic acestor activităţi, în medie, 34 de minute.

Totodată, conform celui mai recent Eurobarometru, peste 63% dintre români nu practică niciodată nici o formă de activitate fizică, ceea ce pune România pe locul 2 în UE în ceea ce priveşte sedentarismul.

Toate aceste date au atras atenția specia­liștilor. Astfel, psihologul George Vescan consideră că sedentarismul a atins cote „catastrofale pentru sănătatea şi vigoarea naţiunii noastre”. 

Pentru a realiza o schimbare a mentalității privitor la activitatea fizică, Vescan spune că este nevoie de implicarea părinților, a sistemului de învățământ și a autorităților locale. „Părinţii să realizeze că sănătatea şi fericirea copiilor lor atunci când se joacă sau fac sport sunt mai importante decât a-i obliga să înveţe 10 ore pe zi. Sistemul de învăţământ să redea importanţa cuvenită orelor de educaţie fizică. Iar la nivelul primăriilor sau al altor instituţii să se dezvolte bazele sportului de masă”, a arătat psihologul, care a participat recent la o campanie de promovare a beneficiilor practicării sportului asupra sistemului imunitar, derulată de Agerpres în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. (C. Z.)