Românii, destul de pesimiști în privința situației economice
Nu mai puţin de 26% dintre români cred că situaţia locului lor de muncă va fi mai rea în următoarele 12 luni, faţă de doar 9% la nivelul Uniunii Europene, în condiţiile în care 47% dintre români anticipează că economia îşi va reveni de pe urma impactului pandemiei abia în 2023 sau mai târziu, relevă un Eurobarometru dat publicităţii de Comisia Europeană și preluat de Agerpres.
În prezent, 34% dintre români consideră că situaţia economiei lor este „bună”, faţă de 40% la nivelul UE, proporţie în creştere cu 8% faţă de iarna 2020-2021 (față de +11% în UE). În acelaşi timp, 64% cred că situaţia economiei este „proastă” (față de 70% iarna trecută). La nivelul UE, 58% dintre cetăţeni cred că situaţia economică este „proastă” (69% iarna trecută).
Românii sunt mai puţin satisfăcuţi decât cetăţenii europeni şi când vine vorba de situaţia financiară din familie şi respectiv a locului de muncă. Astfel, 57% dintre români spun că situaţia financiară a gospodăriei lor este „bună”, iar 41% spun că este „proastă”, faţă de 74% şi respectiv 24% în UE.
În ceea ce priveşte locul de muncă, 50% dintre români spun că situația este „bună”, 26% că este „proastă” şi 24% că nu ştiu, în timp ce în UE aceste proporţii sunt de 64%, 20% şi respectiv 16%.
Întrebaţi care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă ţara lor, românii au răspuns în primul rând sănătatea (32%), preţurile în creştere/inflaţia/costul vieţii (30%), situaţia economică (29%) şi apoi, pensiile şi sistemul de educaţie, ambele cu 16%. Probleme considerate de mare importanţă la nivelul UE, precum şomajul (21%) şi mediul (18%), îi preocupă doar pe 10% şi respectiv 9% dintre români. (C. Z.)