Românii din Valdemoro la sărbătoarea localității

Un articol de: Ziarul Lumina - 10 Mai 2018

Comunitatea românească din Valdemoro, Spania, a participat în perioada 3-7 mai la sărbătorile municipiului, prezentând o serie de tradiții culturale românești. Membrii Asociației socio-culturale „Armonia”, ce activează sub tutela Parohiei ortodoxe române Valdemoro, alături de reprezentanții comunității poloneze și a diverselor Case Regionale, au defilat în sunet de fanfară, în costume populare, cu tricolorul României în frunte, pe aleea centrală a urbei, îndreptându-se spre piața principală a localității (Plaza de Ayuntamiento).

Duminică, după încheierea Sfintei Liturghii, în Parcul „Duque de Ahumada” într-un spațiu acoperit, alături de alte formații prezente, Grupul de dans „Mugu­rașii”, format din copii, al Parohiei ortodoxe române „Sfinții Mărturisitori”-Valdemoro a prezentat o demonstrație autentică de jocuri tradiționale românești. Ansamblul „Mugurașii” a fost înființat în 2015 la inițiativa pr. Dorin Sas, parohul comunității ortodoxe din Valdemoro, activând la diverse manifestări publice locale, fiind coordonat în prezent de soții Ionel și Ramona Bădin.

Au urmat adulții din Grupul de dans „Armonia” (instructor Doru Sărăcuțu), înființat în anul 2014, care au încântat publicul cu un potpuriu de dansuri populare românești, câteva dintre ele în premieră absolută. „La eveniment a participat și primarul din Valdemoro, Serafín Faraldos Moreno, însoțit de câțiva consilieri locali. Acesta a transmis gândurile domniei sale de felicitare și apreciere pentru eforturile de integrare și participare civică de care dă dovadă comunitatea românească din zona de sud a Madridului. Tot în aceeași locație, a fost rândul gastronomiei româ­nești să fie apreciată, mărturie fiind numărul foarte mare de persoane care au venit să deguste bunătățile pregătite. Celelalte comunități prezente au oferit la rându-le preparate tradiționale din zona țării respective, spre deliciul par­ticipanților care, alături de auto­ritățile locale, au putut compara stiluri culinare diverse, prezentate de fiecare comunitate într-o manieră proprie”, ne-a transmis pr. paroh Dorin Sas.