Românii nu-și fac asigurări din cauza costurilor

Data: 14 Decembrie 2020

Eventualitatea unei pensii mici, posibilitatea producerii unui accident sau lipsa unor economii pentru nevoi urgente sunt riscurile care îi determină pe români să ia în calcul încheierea unei asigurări facultative, însă decizia finală de cumpărare ţine în general de costuri, relevă un studiu realizat de către IRSOP pentru o firmă de asigurări.

Barierele care ar putea interveni în decizia de cumpărare ţin de costuri, pentru 28% dintre respondenţi sau, pentru 24% dintre aceştia, de nevoia de prioritizare a altor urgenţe de ordin financiar. 

„Pe fondul crizei sanitare, asistăm la schimbări în obiceiurile de consum, la o grijă mai mare faţă de lucrurile care contează cu adevărat - sănătatea noastră şi a celor dragi, siguranţa locului pe care îl numim «acasă» sau viitorul copiilor noştri”, a declarat Georgiana Miron, director în cadrul firmei care a comandat sondajul.

În ceea ce priveşte asigurările de locuinţă, în cazul clienţilor cu venituri mici, doar 22% au ales să îşi asigure locuinţa extra faţă de asigurarea PAD obligatorie, deţinută de 40% dintre ei. 
Studiul arată şi faptul că tinerii cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani, în special femeile, sunt mai preocupaţi de încheierea unei asigurări de locuinţă. În topul regiunilor cu cele mai multe poliţe de locuinţă, obligatorii sau facultative, se află Bucureştiul, urmat de Transilvania, regiunea de sud a României şi Moldova.

Ca tendințe generale ale pieţei, studiul arată faptul că asigurările de sănătate generează cel mai mare interes şi un potenţial de creştere care poate fi însă puternic influenţat de evoluţia crizei sanitare. (C. Z.)