Românii s-au prins ieri în Hora Unirii
Mii de români au participat ieri, 24 ianuarie 2017, la sărbătoarea Unirii Principatelor Române, cele mai multe evenimente derulându-se la Iaşi. Cu prilejul sărbătoririi celor 158 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească, reprezentanţii instituţiilor statului român şi ai administraţiilor locale au făcut apel la unitate.
Ceremonii prilejuite de sărbătorirea a 158 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române s-au desfăşurat ieri în mai multe oraşe din ţară, cu o concentrare de evenimente mai mare în capitala Moldovei, la Iaşi. Cei aproximativ 8.000 de ieşeni au participat la o slujbă de Te Deum, oficiată în faţa statuii lui Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii, urmată de ceremonia de depunere a coroanelor de flori în memoria personalităţilor politice care au înfăptuit actul unirii de la 1859. A urmat parada militară mult aşteptată mai ales de către copii, dar şi concerte folclorice. Din partea administraţiei centrale, la evenimentele de la Iaşi au participat ministrul apărării, Gabriel-Beniamin Leş, şi ministrul culturii, Ionuţ Vulpescu. Alături de aceştia au fost prezenţi ministrul culturii din Republica Moldova, Monica Babuc, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, parlamentari şi oficialităţi locale. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a reamintit celor prezenţi că românii au reușit, în 1859, să își impună voința de unire în fața puterilor străine care proiectaseră un alt viitor pentru poporul nostru.
Ministrul culturii, Ionuţ Vulpescu, a afirmat, cu această ocazie, că generaţia care a înfăptuit Unirea a oferit românilor un model de proiect de ţară care ar trebui urmat „pentru a duce România într-o noua modernitate, cea a democraţiei, libertăţii și solidarităţii”. Oficialii prezenți la această sărbătoare au subliniat rolul major al oraşului Iași în înfăptuirea României moderne şi au făcut apel la unitate. „A venit momentul să uităm tot ceea ce ne dezbină, să schimbăm ceva în modul în care ne vedem pe noi înșine. Iaşiul este oraşul care uneşte”, a sintetizat, în discursul său, primarul Mihai Chirică.
Manifestările ce au avut loc aici s-au încheiat cu tradiţionala Horă a Unirii şi cu o slujbă de pomenire la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Mănăstirea „Trei Ierarhi”.
Și la București, zeci de oameni s-au prins în Hora Unirii, alături de primarul Capitalei, Gabriela Firea, care a susţinut oportunitatea ca în Bucureşti „să se desfăşoare mai multe evenimente care să descrie istoria noastră naţională, care să vorbească despre valorile noastre autentice româneşti”.
Tot la Bucureşti, la orele dimineţii, au fost depuse coroane şi jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de pe Dealul Patriarhiei Române.
Importanţa zilei de ieri a fost marcată şi în alte oraşe din țară şi diasporă, unde românii s-au prins în Hora Unirii. La Focşani a avut loc o ceremonie militară şi religioasă, urmată de un moment artistic evocator şi defilarea Gărzii de Onoare formate din militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, la care a participat şi ministrul apărării naţionale, Gabriel-Beniamin Leş.
În contextul sărbătoririi celor 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a fost deschisă ieri o expoziţie temporară, intitulată „Unirea Principatelor şi domnia lui Alexandru Ioan Cuza”, cu obiecte personale ale domnitorului și cu documente, medalii şi decoraţii, ce va putea fi vizitată până la jumătatea lunii februarie. În cursul serii de ieri a avut loc, tot la MNIR, un prim concert extraordinar susţinut de artistul Nicolae Voiculeţ şi orchestra sa, alături de fanfara Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.