Românii vor putea rămâne angajați până la 70 de ani
Angajații români vor avea posibilitatea să muncească, dacă vor, până la vârsta de 70 de ani. Vârsta de pensionare va rămâne aceeași, însă, pe baza unor modificări care se vor face în legislație, salariaţii nu vor mai fi obligați să iasă la pensie, ci vor avea opțiunea de a-și prelungi activitatea profesională. În cazul bugetarilor, nu va mai fi posibilă cumularea pensiei cu salariul.
Orice angajat din România va putea să lucreze, fie în sistemul privat, fie în sistemul public, până la vârsta de 70 de ani dacă doreşte, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Botoşani, ministrul muncii, Raluca Turcan. Potrivit acesteia, vârsta de pensionare nu va fi modificată, însă, după adoptarea unui proiect de act normativ, salariaţii vor avea oportunitatea de a continua să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare, în baza unei cereri depuse la angajator.
Ministrul muncii a făcut precizarea că persoanele care vor lucra în sistemul public nu vor putea cumula pensia cu salariul. „Proiectul în sine de cumul pensie-salariu la stat are trei principii de bază. Cel mai important principiu este că un angajat în sistemul public sau un angajat, în general, va avea o oportunitate creată prin această lege de a opta, dacă vrea, să muncească până la 70 de ani. Vârsta de pensionare rămâne aceeaşi, însă creăm această oportunitate de a lucra (…) până la 70 de ani”, a afirmat Raluca Turcan.
Oficialul a subliniat că, în relația pensionar - angajator va fi o mai mare flexibilitate, dând ca exemplu situația în care un pensionar va avea posibilitatea de a se reangaja și, apoi, repensiona. „Cei care sunt astăzi în pensie şi vor să se reangajeze după vârsta de pensionare vor putea să o facă, fără nici o problemă sau, dacă vor opta să se reangajeze, dar peste un an vor constata că nu le mai place, nu vor, nu pot (să rămână angajați, n.r.), vor putea să se pensioneze din nou. În materie de relaţie pensionar - sistem de ocupare vrem să existe această flexibilitate şi deschidere. Dacă îţi place şi vrei să munceşti, să poţi să o faci, iar statul să nu intervină, să nu te blocheze. Al treilea principiu este cel al cumulului pensie cu salariul prin care cei care optează să lucreze la stat să nu poată să aibă şi pensie de la stat, dar, atenţie, se referă doar la sistemul public”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.
În ceea ce privește numărul total al dosarelor care vor trebui să intre în reevaluare şi recalculare, acesta se ridică la aproximativ cinci milioane. Din total, aproape 90.000 de dosare de pensie au ajuns să fie reevaluate în vederea recalculării drepturilor beneficiarilor. Ministrul a mai spus că exista cadrul legal, iar procesul de reevaluare şi recalculare a pensiilor ar fi trebuit să înceapă în 2019. (C. Z.)