Românii vor să știe motivul refuzului de angajare
Majoritatea persoanelor care au trecut prin etapa interviului de angajare, mai exact 98%, și care au fost refuzate susțin că și-ar fi dorit să li se comunice motivul acestei decizii, potrivit sondajului realizat de portalul undelucram.ro. Un studiu al aceleiași platforme online arată că 9 din 10 candidați nu au primit nici un fel de răspuns din partea companiilor la care au aplicat pentru un job.
Deși companiile care organizează interviuri de angajare comunică celor care au trecut prin această etapă în vederea obținerii unui job refuzurile de angajare, acestea nu transmit și motivele pentru care au luat o astfel de decizie, potrivit sondajului realizat de UndeLucrăm.ro și dat publicității zilele acestea. Astfel, 98% dintre respondenți au spus că și-ar dori să știe motivul refuzului, pentru a îmbunătăți acele aspecte care, la interviurile viitoare, le-ar asigura o poziție mai bună în fața angajatorului.
Conform unei analize a aceluiași portal, până de curând, 9 din 10 aplicanți pentru un job nu au primit vreun răspuns din partea companiilor unde au aplicat pentru un loc de muncă. Însă, în ultimii ani a existat o îmbunătățire a feedback-ului din partea angajatorului, iar 73% (aproape trei sferturi) dintre participanți au răspuns afirmativ când au fost întrebați dacă li s-a comunicat un refuz în urma interviului susținut. „Până nu demult, participarea la un interviu, în special la unul care nu se concretiza cu obținerea unui loc de muncă, rămânea la stadiul de incertitudine, singurul răspuns pe care un candidat îl primea fiind clasicul și aproape mereu inutilul «Vă sunăm noi». Rezultatele celui mai recent sondaj arată că, de-a lungul timpului, 91,4% dintre candidați nu au primit nici un fel de răspuns din partea companiilor la care au participat la un interviu. În ultimii câțiva ani însă, a existat o îmbunătățire în ceea ce privește feedback-ul din partea angajatorului, fie el negativ sau pozitiv. Aproape 73% dintre participanții la sondajul UndeLucrăm.ro au răspuns afirmativ când au fost întrebați dacă în ultima vreme li s-a comunicat un refuz în privința angajării, după un interviu susținut”, se arată în analiza realizată de platforma online. În ceea ce privește modalitatea de comunicare post-interviu cu angajatorul, contrar tendinței la nivel mondial, românii încă preferă să li se comunice verbal, prin telefon, informațiile necesare sau rezultatele, relevă același sondaj. Doar 54% au optat pentru modalitățile de comunicare moderne, precum mesageria instant sau e-mailul. „În urma sondajului, putem constata o evoluție a relației angajator-candidat în ultimii ani, în special în ceea ce privește comunicarea răspunsurilor după un interviu. Din păcate, aceste răspunsuri își pierd utilitatea, dacă nu sunt însoțite de o motivare care să îl facă pe candidat să înțeleagă eventualele puncte slabe”, sunt de părere reprezentanții undelucram.ro.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 750 de persoane. Undelucrăm.ro este un proiect lansat în 2011 ce găzduiește informații despre mediul de lucru din România, informații oferite de persoane care interacționează sau au interacționat profesional cu angajatori de pe piața locală. Proiectul oferă, de asemenea, informații de interes public din diverse domenii precum: resurse umane, piața locurilor de muncă, salarizare, structurate atât sub formă de articole, cât și sub forma unor discuții de tip forum.