Rubarba, ideală pentru tratarea afecțiunilor renale
Rubarba sau reventul este o legumă mai puțin cunoscută, fiind folosită îndeosebi pentru proprietățile sale medicinale. Este originară din Asia și întâlnită în flora spontană din China. La noi apare sub formă cultivată. Este foarte avantajoasă pentru utilizarea în bucătărie, putând fi recoltată de primăvara până toamna. Pentru utilizări medicinale se întrebuințează rădăcinile și rizomii, iar pentru consum alimentar, pețiolul frunzelor. Frunzele sunt toxice din cauza conținutului de acid oxalic, care poate provoca intoxicații, calculi renali sau urinari.
Rubarba este bogată în numeroase substanțe active, cum ar fi: zahăr, vitamine (A, B, B2, C, K), proteine, acid lactic, acid citric, ulei volatil, magneziu, zinc, fosfor, calciu, potasiu, seleniu, luteină, carbohidrați, proteine, grăsimi, antioxidanți etc. Aceste substanțe active ajută la întărirea sistemului imunitar, la prevenirea infecțiilor, a cancerului, la protejarea ficatului, scade tensiunea arterială și colesterolul rău, are proprietăți antibacteriene, antioxidante, antiinflamatorii, antialergice. Ajută la inhibarea afecțiunilor produse de stafilococul auriu, la reglarea greutății corporale, reduce riscul de rezistență a organismului la insulină, reduce inflamația ficatului și riscul de afecțiuni ale plămânilor.
Rubarba este ideală pentru tratarea afecțiunilor renale și previne depunerile de calciu, calmează nevralgiile, este adjuvant în tratarea hemoroizilor, atenuează durerile reumatismale, combate febra, crampele abdominale, constipația. Nu este recomandată persoanelor care suferă de gută.
Rubarba se consumă ca atare sau adăugată în supe, compoturi, ceaiuri, sucuri, gemuri, marmelade, jeleuri, diferite produse de patiserie etc.
Rețetă:
Prăjitură cu rubarbă
Ingrediente: 400 g rubarbă, 300 g făină, 250 g zahăr pudră, 250 g unt la temperatura camerei, 5 g praf de copt, 4 ouă, 3 linguri zahăr tos, 2 linguri zahăr vanilat, un praf de sare.
Mod de preparare: se taie rubarba în bucăți potrivite, apoi se pune într-un bol. Separat se amestecă untul cu zahărul pudră, apoi se bate cu mixerul, după care se adaugă ouăle, făina, sarea, praful de copt, vanilia, se omogenizează compoziția, apoi se aşează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, după care se pune deasupra rubarba apoi se presară zahăr tos și se bagă la cuptor la foc potrivit timp de 45-50 de minute. După ce este gata se scoate din cuptor, se lasă să se răcească, apoi se servește tapetată cu zahăr pudră.
Salată cu fasole păstăi, rubarbă, migdale și rucola
Ingrediente: 250 g fasole galbenă păstăi, 2 tije de rubarbă feliată subțire, 50 g migdale decojite, 200 g rucola, sucul de la 1 portocală, 3-4 linguri de ulei de măsline, sare de mare după gust, 20-25 biluțe de mozzarella.
Mod de preparare: se pune fasolea la fiert în apă cu sare, apoi se scurge și se pune la rece. Migdalele se prăjesc într-o tigaie fără ulei. Pentru dressing, se amestecă sucul de portocale cu uleiul de măsline și sare de mare. Într-un vas se amestecă fasolea cu rubarba, migdalele prăjite, rucola și dressingul. Se presară biluțele de mozzarella, se amestecă ușor, apoi se servește.