Rugă la mormintele strămoşilor din Colacu

Un articol de: Constantin Ciofu - 11 Septembrie 2013

Un sat din inima Bucovinei a oferit, timp de o zi, o imagine de altădată a unei aşezări rurale: oameni îmbrăcaţi în costume naţionale, coşuri pline de colaci mari şi frumoşi, acoperiţi cu flori, prosoape tradiţionale şi dragoste faţă de cei ce nu mai sunt printre noi. Toată această privelişte, completată de un peisaj de munte şi o vreme frumoasă de toamnă, a putut fi admirată în satul Colacu din comuna Fundu Moldovei, în ziua pomenirii Sfinţilor Ioachim şi Ana.

O mare de oameni s-a adunat în jurul Bisericii „Naşterea Maicii Domnului“ din parohia Colacu - Fundu Moldovei, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, în prima zi a acestei săptămâni. Localitatea, numită în vechime „Fundu Moldovei de Sus“, este încărcată de istorie, biserica din lemn fiind o dovadă de sute de ani a credinţei ortodoxe pe aceste meleaguri. Hărnicia şi râvna preoţilor au făcut ca în ultima parte a mileniului trecut la Colacu să se ridice o biserică nouă, tot din lemn. Este pictată în interior şi împodobită cu strane frumos sculptate, aşa cum se găsesc în multe din sfintele altare din inima Bucovinei. În jurul acestui sfânt lăcaş, preoţi şi credincioşi s-au strâns în ziua pomenirii Sfinţilor Ioachim şi Ana pentru a se ruga ca sufletele celor adormiţi să se aşeze în lumina veşniciei. Ziua de 9 septembrie este prilej de aducere-aminte pentru ctitorii celor două biserici din Colacu, mai ales că noul lăcaş de cult este închinat Naşterii Maicii Domnului. Cu prilejul hramului, sâmbătă seara s-a oficiat Vecernia, iar duminică s-a slujit Sfânta Liturghie. Parastasul pentru cei adormiţi de pe 9 septembrie a fost precedat de Utrenie, Litie şi Sfânta Liturghie.

„Oaspeţi şi călători suntem pe acest pământ“

Pomenirea celor adormiţi în parohia Colacu, la o zi după Sfânta Maria Mică, s-a făcut atât în timpul Sfintei Liturghii, cât şi în cadrul Parastasului oficiat de pr. Aurel Goraş, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, împreună cu soborul de preoţi. Localnicii, îmbrăcaţi în costume naţionale, au adus la biserică coşuri pline de colaci, presăraţi cu flori, dar şi alte prinoase pe care le-au împărţit de sufletele celor adormiţi. Au fost prezenţi copii, tineri şi bătrâni, care şi-au arătat astfel respectul faţă de înaintaşi, faţă de Biserică şi faţă de tradiţiile moştenite de-a lungul vremurilor. Părintele protopop Aurel Goraş a adresat celor aproape 1.000 de credincioşi un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa rugăciunii pentru cei răposaţi. Protopopul Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc a explicat că cea mai importantă rugăciune pentru adormiţi se face în timpul Proscomidiei şi a Sfintei Liturghii. De asemenea, pr. Aurel Goraş a apreciat frumosul port popular al locuitorilor din Colacu, dar şi faptul că au venit în număr mare la biserică. „Biserica Ortodoxă are în primul rând Sfânta Liturghie, în cadrul căreia se dezleagă şi se iartă păcatele, iar apoi are slujbele în cadrul cărora se oferă de pomană jertfe pentru cei adormiţi. Venind la cimitir pentru a purta rânduielile celor care nu mai sunt printre noi, ne aducem aminte că oaspeţi şi călători suntem pe acest pământ. Diavolul este cel care nu doreşte să ne rugăm pentru sufletele celor răposaţi pentru a rămâne în veşnicie cu păcatele săvârşite“, a spus pr. protopop Aurel Goraş. Oamenii au mers apoi la morminte, unde au aşteptat preoţii pentru a săvârşi Trisaghionul. Întrucât o parte dintre cei prezenţi au venit din alte localităţi, ziua de pomenire pentru cei plecaţi la Domnul a fost o ocazie de a se revedea cu rude sau prieteni. „În ziua de 9 septembrie nu se pomenesc doar cei din parohia Colacu, ci şi toate rudeniile, prin căsătorie, părinţii, moşii şi strămoşii. Deşi sunt de 17 ani preot în această parohie, în fiecare an văd şi oameni pe care nu îi cunosc, dar care sunt legaţi, prin rudenie, de enoriaşii din parohia Colacu. Această zi mai are şi o altă semnificaţie, dedicată familiei, din moment ce aceasta este şi ziua în care rudele se întâlnesc între ele, se reunesc, după o vară de muncă“, a explicat pr. paroh Domiţian Coclici.