Rugăciune de mulțumire la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca
Studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca au participat luni, 28 septembrie, alături de profesorii lor, la deschiderea festivă a cursurilor.
În paraclisul facultății, din campusul universitar „Nicolae Ivan”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârşit Sfânta Liturghie. Ierarhul, cadru universitar al facultății, le-a adresat studenților un cuvânt de învățătură, vorbindu-le despre echilibrul pe care trebuie să-l aibă între studiu și viața duhovnicească şi le-a atras atenția că „Teologia nu este o glumă, este cel mai important domeniu din această lume, deoarece ne vorbește despre viața veșnică”.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.
Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul a săvârșit o slujbă de Te Deum, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a reprezentanților Universității „Babeș-Bolyai”, a profesorilor și a studenților instituției de învățământ teologic.
Au urmat inaugurarea și binecuvântarea noii cafetării de la parterul facultății și a sălii de sport de la demisol, dotată cu aparate de fitness izokinetice. Slujba de sfeștanie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, care a apreciat cele două lucrări și i-a felicitat pentru idee și inițiativă pe decanul facultății, arhim. prof. dr. Teofil Tia, precum și pe consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Sorin Câlea.
În aula facultății a avut loc, apoi, o prelegere inaugurală, susținută de pr. conf. dr. Grigore Dinu Moș, având ca temă „Fundamentele arhetipale ale Tainei Căsătoriei și primirea harului de către soți”.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei le-a adresat studenților un cuvânt de învățătură, vorbindu-le despre legătura dintre cult și cultură, și le-a urat succes în noul an universitar. Au mai luat cuvântul prorectorul Universității „Babeș-Bolyai”, prof. dr. Adrian Petrușel, și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, arhim. prof. dr. Teofil Tia.