Rugăciune de pocăinţă în prima săptămână a Postului Mare

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 18 Martie 2021

Biserica Ortodoxă îi cheamă pe credincioşi, în fiecare an, ca în prima săptămână a Sfântului şi Marelui Post să participe la rânduiala specială a Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia se citeşte, în patru părţi, Canonul Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Şi anul acesta, ­ierarhi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei au săvârşit această slujbă de pocăinţă şi au rostit cuvinte de învăţătură despre însemnătatea postului, a pocăinţei şi a smereniei pentru îndreptarea spirituală a omului.

Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa

În prima zi a Postului Mare, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârşit Pavecerniţa Mare în Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa şi a citit prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul. La sfârşitul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat faptul că imnul de pocăinţă al Sfântului Andrei ne pune înainte mijloacele prin care ne putem curăţi de păcate: „Canonul cel Mare este cea mai frumoasă cântare de pocăinţă pe care o are Biserica. Autorul oferă pildele de căinţă din Vechiul şi Noul Testament, pentru că fără modele adevărate nu suntem atât de hotărâţi să Îl urmăm pe Hristos. În cele patru seri în care se citeşte acest canon învăţăm cum trebuie să ne plângem păcatele. Mai întâi, trebuie să le cunoaştem, să le regretăm, să le osândim noi înşine şi apoi să le scoatem dinlăuntrul nostru”, a îndemnat Înaltpreasfinţia Sa.

Catedrala Arhiepiscopală din Buzău

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhi­episcopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit luni, 15 martie, slujba Pavecerniței Mari în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău. În cadrul sfintei slujbe, ierarhul a citit prima parte a Canonului, iar la final a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre modelele scripturistice oferite de Sfântul Andrei Criteanul, ne-a transmis părintele consilier eparhial Dragoş Olteanu.

„Acest Canon este mare atât pentru lungimea lui, având 250 de strofe, cât mai ales pentru adâncimea sa teologică și pentru mulțimea exemplelor din Vechiul și Noul Testament, cu persoane care fie L-au ascultat pe Dumnezeu și s-au mântuit, fie nu L-au ascultat și și-au pierdut sufletul. Însă, pe lângă exemplele scripturistice, Biserica ne mai oferă și altele din Sfânta Tradiție. Este suficient să ne gândim la Sfânta Maria Egipteanca, despre care cunoaștem că a fost o păcătoasă prin excelență, dar care a avut tăria, în adâncul sufletului, să se ridice din starea de păcat”, a reliefat ierarhul.

Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

Numeroşi credincioşi din municipiul Galaţi au participat, cu respectarea normelor sanitare, în prima zi a Sfântului şi Marelui Post la slujba Pavecerniţei Mari, săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală din oraş, în cadrul căreia Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a citit prima parte a Canonului de pocăinţă al Sfântului Andrei al Cretei, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat profunzimea teologică a rugăciunii Sfântului Efrem Sirul ca o coordonată esenţială în lucrarea pocăinţei în urcuşul duhovnicesc al Postului Sfintelor Paşti.

Catedrala Episcopală din Slobozia

Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a săvârşit luni slujba Pavecerniţei Mari în Catedrala Episcopală din Slobozia, închinată praznicului „Înălţării Domnului”.
În cadrul slujbei, ierarhul a citit prima parte a Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat importanţa aşezării acestei cântări de pocăinţă la începutul Sfântului şi Marelui Post, dar şi a postului ca perioadă de pregătire spirituală, se arată pe site-ul sf-esc.ro.

Municipiul Tulcea

Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit slujba Pavecerniţei Mari în biserica cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi” din municipiul Tulcea, în cadrul căreia a citit prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul. În cuvântul de învăţătură, ierarhul le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre importanţa duhovnicească a postului şi despre remediile pentru vindecarea sufletului rănit de păcate, mărturisite în troparele de pocăinţă alcătuite de ierarhul din Gorthyna Cretei, se arată pe site-ul episcopiatulcii.ro.