Rugăciune în prima zi a Anului Nou în eparhii din Muntenia și Dobrogea

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 02 Ianuarie 2024

Ierarhii din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au săvârșit în prima zi a noului an civil calendaristic Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum în catedrale eparhiale și alte lăcașuri de rugăciune, înconjurați de preoți și diaconi.

În prima zi a anului 2024, Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târ­go­viș­tei și Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Târ­go­viște, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe arhiepiscopiatargovistei.ro.

În cuvântul rostit, ierarhul a explicat înțelesul timpului din perspectiva mântuirii: „Începutul noului an ne îndeamnă să ne întărim credința în Cel ce stăpânește vremurile și anii și ne călăuzește cu înțelepciune spre mântuirea noastră, a tuturor. De aceea, trebuie să avem mereu în vedere sfințirea timpului vieții noastre, marele dar pe care ni l-a dăruit Dumnezeu, mai ales prin intermediul lucrării mântuitoare a Bisericii, pentru că în sfântul lăcaș, întotdeauna, timpul se întâlnește cu veșnicia, așa cum, de altfel, s-a întâlnit în Întruparea Fiului lui Dumnezeu”.

Buzău

Mulți credincioși buzoieni au sărbătorit prin rugăciune trecerea în anul 2024 la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiu. În noaptea de 31 decembrie 2023 spre 1 ianuarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, citind rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra dreptcredincioșilor creștini în anul ce s-a încheiat, precum și rugăciuni la intrarea în noul an calendaristic, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, consilier eparhial.

A doua zi, ierarhul a săvârșit în același lăcaș de rugăciune Sfânta Liturghie și o slujbă de Te Deum, la finalul căreia a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat semnificațiile praznicului Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului, dar și despre viața Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. Totodată, Înalt­prea­sfințitul Părinte Ciprian i-a îndemnat pe credincioși ca, pe parcursul noului an ce tocmai a început, să sporească în rugăciunea pentru pace către Dumnezeu, cu speranța că vor înceta actualele războaie, și i-a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare, urându-le sănătate, bucurie sfântă și împlinirea bunelor dorințe. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Galați

Și la Galați, prima zi a anului 2024 a debutat cu rugăciune, comuniune și filantropie. Înaltprea­sfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Spre bucuria celor prezenți, a fost adusă spre închinare, din patrimoniul sacru al Reședinței Arhiepiscopale, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Vasile cel Mare, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.

După Sfânta Liturghie, ierarhul a mers la Așezământul social-filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” din Galați, unde i-a binecuvântat și le-a oferit daruri copiilor și tinerilor aflați în grija acestei instituţii de ocrotire socială a Bisericii.

Aici, Înaltpreasfinția Sa a să­vârșit o slujbă de mulțumire în capela așezământului, cu hramurile „Sfântul Vasile cel Mare” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, rostind apoi un cuvânt de învățătură în care a evidențiat importanța rugăciunii, a educării tinerilor și a filantropiei creștine.

Slobozia

Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit luni Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Slujba a fost precedată, la miezul nopții, de oficierea unui Te Deum pentru anul nou 2024, în cadrul căruia s-au rostit rugăciuni speciale de mulțumire pentru binefacerile primite în anul calendaristic care tocmai s-a încheiat și pentru binecuvântarea cununii noului an, se arată pe sfesc.ro.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit celor pre­zenți despre semnificația sărbătorii din prima zi a anului calendaristic, îndemnân­du-i pe ­credin­cioși să privească cu multă credință și nădejde la cărările care se deschid în fața noastră în cursul acestui an, se arată pe site-ul amintit.

Tulcea

Duminică, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s-a aflat în mijlocul credin­cioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Măcin, Protopopiatul Ni­culițel, ju­dețul Tulcea, unde a săvârșit Sfânta Liturghie. În a­ceeași zi, a vizitat Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Măcin, se arată pe site-ul episcopiatulcii.ro. În noaptea trecerii dintre ani a oficiat și rânduiala specială de mul­țumire și de binecuvântare la început de an calendaristic la Catedrala Episcopală din Tulcea.

A doua zi, 1 ianuarie 2024, ierar­hul a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.