Rugăciune şi bucurie de ziua Sfântului Emilian
Credincioşii şi slujitorii de la parohia cu hramurile "Naşterea Maicii Domnului", "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" şi "Sfântul Emilian de la Durostor", situată în cartierul Drumul Taberei, str. Târgu Neamţ nr. 12 C, lângă Parcul Drumul Taberei, se află astăzi în sărbătoare, cinstindu-şi cu evlavie mucenicul străromân care-i ocroteşte şi ale cărui sfinte moaşte se află în această biserică din anul 2008, fiind primite în dar de la Mitropolitul Ilarion al Silistrei.
Credincioşii care au dorit să se închine moaştelor Sfântului Emilian au venit cu bucurie de ieri seară la slujba Privegherii, îmbrăţişând în mod tainic baldachinul din interiorul bisericii, unde se află aşezate spre cinstire moaştele ocrotitorului, de la care cu toţii cer sănătate sufletului şi trupului.
În ajun de praznic, toţi au trudit care încotro pentru a-şi împlini rostul său, pentru ca fiecare - credincioşi, preoţi, închinători - să se împărtăşească la acest ceas de bucurie de sfintele slujbe şi de cei care alcătuiesc comunitatea din jurul lăcaşului. Cum a bătut clopotul pentru slujba de seară, curtea s-a umplut de oameni care măcar pentru câteva momente au roit în jurul lăcaşului şi în jurul aşezământului social unde au loc pregătirile pentru agapa zilei de hram. Şi toate acestea de dragul Sfântului Mucenic Emilian!
Astăzi, soborul slujitorilor va săvârşi slujba Utreniei, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitorii care au plecat la Domnul. La finalul slujbei, părintele paroh Constantin Ţincu şi părintele Emilian Ţincu, înconjuraţi de ceilalţi slujitori şi ajutaţi de membrii Consiliului parohial, vor oferi tuturor credincioşilor prezenţi un dar pentru ziua sfântului ocrotitor.
Ca la fiecare hram sau mare praznic împărătesc, astăzi, de ziua Sfântului Emilian de la Durostor, la masa dragostei frăţeşti ce va avea loc după Sfânta Liturghie toţi vor primi daruri. Sunt pregătite peste 500 de pachete alimentare pentru toţi credincioşii care se vor închina Sfântului Emilian de ziua lui, precum şi pentru credincioşii mai vârstnici care nu pot veni astăzi la biserica lor dragă. "Ne bucurăm cu emoţie duhovnicească la acest ceas de sărbătoare şi nădăjduim ca şi pe viitor, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu sprijinul credincioşilor şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, să rânduim de fiecare dată la ziua Sfântului Emilian de la Durostor, precum şi la celelalte zile de hram şi de praznice împărăteşti să putem îmbina Liturghia cu fapta cea bună, cu milostenia", ne-a declarat părintele paroh Constantin Ţincu.
Toţi cei care vin şi se închină la această biserică întâlnesc un aşezământ social care cuprinde sală de studiu, cabinet de medicină, cabinet de consultanţă juridică, psihologică, precum şi o sală de mese. În 1997 s-a pus temelia bisericii celei mari, din zid, pe 8 septembrie, şi tot atunci biserica cea mare a primit hramurile "Naşterea Maicii Domnului", "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" şi "Sfântul Mucenic Emilian". Construcţia centrului social, care are 30 de metri lungime şi 9 metri lăţime, a început în anul 2005. De atunci, 40 de copii din diferite clase şi de diferite vârste, cuprinse între 7 şi 18 ani, vin şi îşi fac temele şi aprofundează materiile sub îndrumarea profesorilor din parohie, iar cei aflaţi la ceas de strâmtorare primesc cel puţin o masă caldă pe zi, fie la centru, fie le primesc pe toate la domiciliu cu ajutorul voluntarilor din comunitate. "În acest cartier de oameni harnici şi credincioşi am încercat de la început să îmbinăm ridicarea zidurilor cu zidirea sufletelor, punând mereu accent pe rânduiala liturgică. De aceasta şi ziua de astăzi, a Sfântului Emilian, care mă ocroteşte în mod special pentru că prin gândul părinţilor şi prin rânduială dumnezeiască îi port numele, este o zi specială de mare bucurie pentru noi toţi, cei din comunitatea parohială de aici. Ne închinăm şi ne rugăm cu smerenie lui, cerându-i şi în această zi iertare pentru cele ce nu am reuşit să le împlinim, rugându-l de asemenea să ne dăruiască din darul său mucenicesc", ne-a declarat părintele Emilian Ţincu.