Rugăciune şi datini străbune de ziua hramului la Biserica „Sfântul Elefterie“

Un articol de: Pr. Ciprian Bâra - 13 Decembrie 2013

În această seară, încep manifestările liturgice şi culturale prilejuite de sărbătoarea ocrotitorului la Biserica „Sfântul Elefterie“ din Bucureşti. La lăcaşul de cult aşezat cu absida Sfântului Altar spre strada Dr. Lister şi cu intrarea dinspre strada Sfântul Elefterie, după slujba Vecerniei unită cu Litia şi slujba Acatistului Sfântului Elefterie, care încep la ora 18:00 în seara aceasta, sărbătoarea hramului este împodobită cu un concert de colinde tradiţionale susţinut de coruri bucureştene. Grupul de colindători „Datina românească“ va susţine concertul „Colinde din bătrâni“, iar în încheierea serii va cânta formaţia de copii „Sunetul muzicii“, dirijată de Cristina Manoliu. Repertoriul prezentat va cuprinde colinde tradiţionale româneşti, colinde din repertoriul internaţional şi cântece religioase.

Mâine, 15 decembrie, de ziua Sfântului Elefterie vor avea loc Utrenia şi slujba Sfintei Liturghii. La finalul Sfintei Liturghii, se va săvârşi Parastasul pentru ctitorii bisericii, iar membrii comitetului parohial vor împărţi pachete cu mâncare pentru cei nevoiaşi. „Ziua hramului este pentru noi o zi de mare bucurie şi binecuvântare. Toţi, preoţi şi credincioşi, ne-am obişnuit să întâmpinăm ziua ocrotitorului nostru cu bogate manifestări liturgice, dar şi cultural-artistice, bucurându-ne de această perioadă binecuvântată a colindelor. Dorim din tot sufletul să aducem rugăciune de mulţumire sfântului nostru care, aşa cum am găsit mărturisit şi în pagini de arhivă, s-a înveşnicit în sufletele credincioşilor ca fiind grabnic ajutător al tinerilor căsătoriţi şi al tuturor celor care aleargă cu credinţă şi nădejde spre ajutorul lui“, ne-a spus părintele Valer Ulican, parohul bisericii.

Cinstirea sfântului ocrotitor al Parohiei „Sfântul Elefterie“ din Bucureşti se vede şi prin lucrările administrativ-gospodăreşti care au loc permanent aici. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au avut loc lucrări de conservare şi restaurare a picturii murale executate de echipa condusă de pictorul Elena Vasilescu. La acoperiş s-a înlocuit învelitoarea deteriorată din tablă zincată cu tablă de cupru, acum existând un proiect de restaurare a faţadelor. La subsolul bisericii se amenajează un spaţiu multifuncţional pentru bibliotecă, expoziţii, conferinţe şi întâlniri duhovniceşti. „După terminarea lucrărilor de restaurare şi înfrumuseţare a bisericii noastre, nădăjduim ca în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel din anul 2014, când se vor împlini 79 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii şi 43 de ani de la sfinţirea picturii interioare, Bunul Dumnezeu să rânduiască ca Preafericitul Părinte Patriarh Daniel să ne acorde binecuvântare şi să fie prezent în mijlocul credincioşilor noştri pentru resfinţirea picturii restaurate şi pentru inaugurarea aşezământului de la subsolul bisericii“, ne-a mai spus părintele paroh Valer Ulican.

De asemenea, şi la Biserica „Sfântul Elefterie“ - Vechi din parohie vor avea loc lucrări de consolidare, de conservare şi de restaurare.