Rugăciune și înnoire în lăcașuri reprezentative din județul Buzău
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit miercuri, 16 august, Sfânta Liturghie la Catedrala Copiilor din municipiul Buzău, care și-a sărbătorit cel de-al doilea hram închinat Sfinților Martiri Brâncoveni. Ierarhul a binecuvântat în aceeași zi lucrările de renovare și înfrumusețare efectuate în ultimii trei ani la complexul Mănăstirii Ciolanu din județul Buzău.
La Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Copiilor din centrul orașului Buzău, cu hramul principal „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, împreună cu ierarhul locului a slujit un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte: pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial; pr. Ion Chiorbeacă, pr. Alin-Leontin Balica, pr. Ionuț Constantin, pr. Ionuț-Radu Vintilă, pr. paroh Ionuț-Cristian Vuță și pr. Dragoș-Mihail Olteanu, consilieri eparhiali; pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău 2, pr. dr. Mihail Milea și pr. Aurelian Damian, de la Catedrala „Sfântul Sava” din Buzău.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a vorbit despre moartea martirică a Sfinților Brâncoveni pentru dreapta credință: „Cinstim 6 mucenici sau martiri pe care neamul românesc i-a odrăslit, între care unul, cel puțin, nu era un om de rând, ci însuși conducătorul Țării Românești. Îndrăznesc să afirm că, dintre toți sfinții canonizați de Biserica noastră după 1990, cei pe care noi îi prăznuim în această zi strălucesc în chip cu totul deosebit; nu numai pentru ceea ce au făcut cât au trăit, ci mai ales pentru modul în care au înțeles să își prețuiască sufletul, dându-și viața, conform îndemnului Mântuitorului Iisus Hristos: «Cine va voi să își scape sufletul îl va pierde, iar cine-și va pierde sufletul pentru Mine, acela îl va mântui» (Luca 9, 24). Domnitorul Constantin Brâncoveanu și feciorii săi, dimpreună cu sfetnicul Ianache, au fost arestați de turci, duși la Constantinopol, unde au suportat chinuri inimaginabile, timp de câteva luni, primind martiriul tocmai în ziua de prăznuire a Adormirii Maicii Domnului, 15 august 1714, când voievodul român împlinea 60 de ani de viață”.
La final, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat monumentul ridicat în amintirea Sfântului Altar al Bisericuței Copiilor, în care s-a slujit în anii 1991-2015.
Înnoire la vechea lavră de la Ciolanu
În după-amiaza aceleiași zile, ierarhul a binecuvântat lucrările de renovare și înfrumusețare efectuate în ultimii trei ani la complexul Mănăstirii Ciolanu. Lucrările au vizat următoarele: Sala „Consilium” - pentru întrunirea Consiliului mănăstiresc; eclesiarhia și biblioteca mănăstirii; casa arhierească - pentru arhiereul care se va retrage din funcție; Casa „Benedict” din cadrul viitorului cămin preoțesc dedicat îngrijirii preoților retrași la pensie; pangarul mănăstiresc, flancat de 2 lumânărare, pentru uzul pelerinilor și închinătorilor sfântului lăcaș, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
În cuvântul rostit la finalul rânduielii de binecuvântare, Înaltpreasfinția Sa a explicat necesitatea lucrărilor întreprinse la Mănăstirea Ciolanu, care reprezintă o adevărată carte de vizită pentru Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, datorită istoriei și vieții duhovnicești intense de aici, timp de sute de ani. „Ne aflăm într-un amplu proces de înnoire a Mănăstirii Ciolanu, lavra eparhiei noastre, care a fost în atenția tuturor ierarhilor de la Buzău, mai ales începând cu Chesarie, ctitorul bisericii mari. Eu, în calitate de chiriarh, și frățiile voastre, în calitate de colaboratori ai chiriarhului - consilieri și protoierei -, nu ne facem decât datoria de conștiință de a contribui și noi, în vremea noastră, la păstrarea, conservarea așezământului monahal pe care l-am primit, ca pe un patrimoniu de mare preț, de la înaintași, dar și de a adăuga ceea ce se mai impune pentru timpurile pe care le parcurgem. Cea mai mare bucurie a mea este oferită de faptul că aici s-au pus bazele unei obști monahale cu părinți tineri, studioși, inimoși, cu dragoste față de Biserică, smeriți, ascultători și, mai ales, iubitori de slujbă, în frunte cu părintele stareț Veniamin, dându-ne curaj să continuăm, cu aceeași râvnă, lucrarea pe care am început-o”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.