Rugăciune şi recunoștință la 20 de ani de la absolvirea studiilor teologice
Absolvenții promoției 2004 de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași s-au reîntâlnit la 20 de ani după finalizarea cursurilor de licență. Ei au avut ocazia să-și revadă foștii colegi și mai ales profesorii care i-au format și îndrumat. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj intitulat „Tinerețe şi responsabilitate misionară”.
Evenimentul dedicat revederii a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Mitropolitană din Iași de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, împreună cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul: „Învățăm despre Dumnezeu că nimeni nu poate să-L cuprindă deplin, nimeni nu-L poate înțelege pe Dumnezeu, dar Dumnezeu ni Se descoperă, ne spune despre El, ne învață despre El ca noi de aici, învățând, să aplicăm și în viața noastră lucrurile acestea. Învățăm că avem un Dumnezeu delicat, un Dumnezeu atent la nevoile oamenilor care chiar pot părea mai de jos. Mai învățăm din Sfânta Evanghelie de astăzi că nu-i nici o problemă dacă îți schimbi un plan pe care l-ai făcut. Avem un Dumnezeu care, iertați-ne că spunem așa, «Se adaptează» la situație, învățându-ne de fapt pe noi că ar trebui să facem așa, să ne adaptăm la situație. Când ai milă de cineva, când ți-e drag de cineva, renunți la propriul tău plan de dragul celuilalt. Și, în al treilea rând, Dumnezeul nostru este un Dumnezeu care provoacă. Nu e predictibil, avem un Dumnezeu care ne vrea proaspeți, vrea să ieșim din cadrele unei gândiri care poate să fie repetitivă, care poate să fie câteodată plicticoasă, avem un Dumnezeu care provoacă, un Dumnezeu care spune: «Dar mai gândiți-vă și altfel». În viața unui slujitor al Bisericii sunt multe momente de felul acesta, în care nu ai soluții imediate și facile, și atunci Dumnezeu spune: «Gândește-te și la altceva și cheamă-Mă pe Mine», pentru că până la urmă soluția tot Dumnezeu a dat-o”.
Spre finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit celor prezenți despre acest moment aniversar ca fiind un prilej de meditație: „Este o sărbătoare a acestei promoții, după cum fiecare dintre noi ar trebui să ne bucurăm de asemenea întâlniri și sărbători. Lucrurile acestea sunt foarte necesare, ne mai oprim din iureșul acestei vieți, mai medităm la anii care s-au scurs și întotdeauna, măcar aici, să ne întâlnim într-o concluzie unică - timpul a trecut prea repede - și mai ales să ne facem o judecată a propriei lucrări pe care, în cazul unui teolog, nu doar Biserica, ci Dumnezeu Însuși o așteaptă de la noi. Vreau să vă mărturisesc, ca cel care le-am fost profesor la vremea respectivă acestor preoți și ierarhului împreună cu care am slujit astăzi, că este vorba despre o promoție care are cu ce se prezenta la împlinirea celor 20 de ani de la absolvire. Majoritatea dintre ei dețin răspunderi importante, sigur că preoția este importantă în ea însăși, dar într-adevăr faptele lor, împlinirile lor i-au determinat pe ierarhii din eparhiile în care lucrează să-i promoveze în diferite ascultări importante pentru viața bisericească”.
La finalul slujbei, clericii s-au rugat și pentru profesorii şi absolvenții care au trecut la cele veșnice de-a lungul vremii.
Întâlnirea a continuat în facultate cu strigarea catalogului, iar fiecare absolvent a avut posibilitatea să-și prezinte realizările pe plan familial, pastoral-misionar sau academic din anii care au trecut de la terminarea studiilor.
Una dintre instituțiile care au fondat UAIC
Facultatea de Teologie Ortodoxă a fost una dintre facultățile care au fondat Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. La inaugurarea instituției universitare din Iaşi, în 26 octombrie 1860, Teologia a fost una dintre cele patru facultăți fondatoare, împreună cu Dreptul, Filosofia şi Medicina. În iulie 1990, cu prilejul instalării noului Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, Înaltpreasfințitul Părinte Daniel, actualul Patriarh al României, s-a adus în discuție reactivarea Facultății de Teologie. Începând din anul universitar 1990-1991, în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei s-a reactivat Institutul Teologic de Grad Universitar, devenit în 1991, la solicitarea Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, membră cu drepturi şi obligații depline. Astăzi, instituția teologică formează nu numai preoţi, ci şi specialişti în mai multe domenii, pe cele patru direcții de studiu: Teologie Pastorală, Teologie Asistență socială, Teologie Didactică, Artă sacră, la toate nivelurile de studiu: licență, master şi doctorat.