Rugăciunea, temă de meditaţie pentru credincioşii clujeni din Mănăştur
Credincioşii din Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Cluj-Napoca s-au bucurat de o seară duhovnicească alături de părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul tinerilor din ASCOR Cluj. După ce a participat la slujba Vecerniei, invitatul a adresat credincioşilor un cuvânt despre adevărata rugăciune, care este spusă cu toată inima, cu tot sufletul şi în care Duhul Sfânt participă.
„Această rugăciune o avem doar de câteva ori în viaţă, dar pe care trebuie să o căutăm şi să o dorim tot timpul“, a remarcat pr. Negreanu.
Părintele le-a explicat credincioşilor de ce e nevoie să vină necazuri mari sau ispite peste noi toţi ca să dobândim acel mod tainic şi profund de a ne ruga, apoi a făcut referire la miile de martiri şi de sfinţi care au cercetat, au căutat şi au aflat calea pentru această rugăciune, numită a inimii sau a minţii, adevărata rugăciune.
„Aceasta nu este neapărat numai prin formularea cuvintelor: «Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!». Până la anul 1000, când s-a întemeiat această rugăciune în mediile monahale nu era aşa; fiecare se ruga în felul lui. Sfânta Pelaghia zicea: «Cel ce m-ai zidit, miluieşte-mă!». Sfântul Grigorie Palama zicea: «Luminează-mi întunericul!»; alţii ziceau în alt fel… Erau sfinţi care ziceau: «Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?». Erau diferite formule de care ei se cutremurau rostindu-le; unii ziceau «Crezul», alţii «Tatăl nostru», alţii «Născătoare de Dumnezeu». Era un monah care zicea: «Oare ce va fi cu mine?». Adică, «dacă mor acum, ce se va întâmpla cu mine? Sunt eu vrednic să merg acolo unde trebuie şi m-a chemat Dumnezeu?». Şi se cutremura, şi asta îl făcea să-şi înnoiască mereu sufletul, să se pregătească“, a arătat pr. Negrean.
În continuare, duhovnicul a arătat că rugăciunea trebuie spusă cu tot sufletul şi cugetul, cu raportare către Dumnezeu: „Cum ajungi să ai acea rugăciune, să te raportezi la Dumnezeu? Dumnezeu zice să-L iubeşti din tot sufletul, din toată puterea ta, din toată virtutea ta. Aşa trebuie să fie şi rugăciunea către El. Numai o astfel de rugăciune se întâlneşte cu Dumnezeu, îndeplineşte porunca“.
Ascultarea lui Dumnezeu aduce rugăciunea, care este rodul, darul lui Dumnezeu: „«Acest dar se dă celor care ascultă», zicea un mare pustnic. Doar când te smereşti şi asculţi cu drag de Dumnezeu, de poruncile Sale rugăciunea vine de la sine, inima se încălzeşte, lacrimile curg şi ajungi la aceste măsuri mari. Noi asta ne dorim: comuniunea lui Dumnezeu. Să încercăm să dobândim cât de puţin această rugăciune“, a mai spus pr. Negreanu.
Parohul Dan Hognogi i-a mulţumit oaspetelui pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor şi pentru cuvintele pline de mângâiere şi îmbărbătare. Seara s-a încheiat cu un concert de colinde susţinut de tinerii de la ASCOR, filiala Cluj-Napoca.