Rugăciuni pentru unitatea creştinilor în Arhiepiscopia Sibiului
În comunităţile de creştini din Arhiepiscopia Sibiului vor avea loc rugăciuni comune în cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creştinilor. La Sibiu, programul va fi deschis de o slujbă religioasă oficiată în Catedrala mitropolitană din cetatea transilvană, în prezenţa clericilor şi credincioşilor din Bisericile istorice.
În perioada 19-26 ianuarie are loc în fiecare an un program de rugăciune pentru unitatea creştinilor. În cadrul săptămânii de rugăciune, clerici şi credincioşi din Bisericile istorice se întâlnesc şi participă la slujbe religioase oficiate în locaşurile de cult ale comunităţilor implicate în această manifestare spirituală, meditează asupra unor teme biblice şi ţin predici legate de chemarea tuturor creştinilor din lume de a fi împreună-mărturisitori ai Sfintei Treimi.
Tema din acest an a săptămânii de rugăciune pentru unitatea creştinilor este luată de la Evanghelia după Ioan, capitolul 4, versetul 7: „Atunci a venit o femeie din Samaria să scoată apă. Iisus i-a zis: Dă-mi să beau“.
La Sibiu, programul spiritual din acest an este deschis duminică, 18 ianuarie, prin slujba Vecerniei de la Catedrala mitropolitană din Sibiu, oficiată de slujitorii locaşului de cult, în prezenţa reprezentanţilor cultelor istorice din oraş.
Programul va continua marţi, 20 ianuarie, în locaşul de cult al Bisericii Reformate (calvinistă), iar joi, 22 ianuarie, creştinii din Sibiu se vor ruga împreună în Catedrala romano-catolică din centrul istoric al cetăţii transilvane. În ultimele două zile, sâmbătă, 24 ianuarie, respectiv duminică, 25 ianuarie, slujbele religioase vor fi oficiate în biserica evanghelică-Johanniskirche şi în biserica greco-catolică-“Ursulinelor“.
La fiecare slujbă religioasă, unul dintre reprezentanţii cultelor prezente va rosti un cuvânt meditativ legat de tema din acest an şi despre importanţa unităţii creştinilor în zilele noastre.
„Această săptămână de rugăciune pentru unitatea creştinilor ne apropie mai mult de celelalte confesiuni şi ne oferă posibilitatea să ne cunoaştem mai bine. Este foarte important în zilele noastre, când lumea este atât de frământată, ca noi, toţi cei care credem în acelaşi Dumnezeu, să dăm dovadă de unitate şi de înţelepciune „, ne-a spus pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel.
Colecte la Braşov
Şi la Braşov, cele şapte confesiuni istorice din oraş participă în perioada menţionată la programul de rugăciune comună. În cadrul unei conferinţe de presă organizată la Parohia Evanghelică Luterană din Braşov, reprezentanţii celor şapte Biserici - Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică), Biserica Reformată, Biserica Evanghelică Luterană maghiară, Biserica Evanghelică C.A (germană) şi Biserica Unitariană - au vorbit despre bucuria întâlnirii credincioşilor în această săptămână şi au menţionat că se vor face colecte în fiecare seară pentru a sprijini activităţile medicale din Hospice-ul „Casa Speranţei“ din Braşov.
„Este altceva când participi, cu toţi fraţii împreună, la serile de rugăciune. Asta pentru a ne cunoaşte mai bine şi a ne respecta. În aceste zile de rugăciune să lăsăm puţin la o parte ceea ce ne diferenţiază şi să fim împreună“, a spus reprezentatul Bisericii Evanghelice Braşov, prim-preotul Christian Plajer.
Rugăciunile încep în fiecare seară la ora 18.00, ne-a spus protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, după următorul program: duminică, 18 ianuarie, la Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime“ - Tocile, luni la Biserica Evanghelică Maghiară, marţi la Biserica Evanghelică Germană (Biserica Neagră), miercuri la Biserica Reformată, joi la Capela Ortodoxă „Sfântul Mina“ de la Spitalul Tractorul, vineri la Biserica Unitariană, sâmbătă la Biserica greco-catolică „Sfântul Petru“ şi Duminică la Biserica romano-catolică „Sfinţii Petru şi Pavel“.