„Rugător pentru unitatea şi statornicia familiei”

„Rugător pentru unitatea şi statornicia familiei”
Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 29 August 2020

Sâmbătă, 29 august, Altarul de vară cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” al Reşedinţei Patriarhale şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat faptul că sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul ne cheamă să fim următori ai Înaintemergătorului Domnului, „să fim rugători, postitori şi îndreptători prin pocăinţă ai vieţii noastre şi să cinstim după cuviinţă familia”.

Întâistătătorul Bisericii noastre a precizat că Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este ultima sărbătoare din ultima lună a anului bisericesc şi împreună cu Schimbarea la Faţă a Domnului şi Adormirea Maicii Domnului formează un triptic, „Icoana Deisis sau a Judecăţii de Apoi”. Preafericirea Sa a subliniat faptul că Sfântul Proroc Ioan Botezătorul este cinstit în mod deosebit de Biserică, deoarece are în calendarul ortodox şase zile de pomenire, dintre care trei sunt înscrise cu roşu. „Este prăznuit pe 7 ianuarie, de Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, imediat după Botezul Domnului, pe 24 iunie, când prăznuim naşterea sa, şi în 29 august, când pomenim Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Pe lângă aceste trei zile de pomenire înscrise ca sărbători cu roşu în calendar mai există trei zile de pomenire înscrise cu negru, şi anume: 23 septembrie (Zămislirea Sf. Proroc Ioan Botezătorul), 24 februarie (Prima şi a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul) şi 25 mai (A treia aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul)”.

 

Cel mai mare om născut din femeie

Părintele Patriarh Daniel a explicat apoi de ce Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a fost numit de Mântuitorul Iisus Hristos cel mai mare om născut din femeie („Adevărat zic vouă: Nu s-a ridicat între cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul”, Matei 11, 11). „Este cel mai mare om născut din femeie pentru că Dumnezeu, în planul de mântuire a lumii, a binevoit ca el să fie Înaintemergător al lui Mesia, vestitor al venirii Mântuitorului Iisus Hristos în lume. Deci, Sfântul Ioan Botezătorul este mare pentru că este slujitor al unui mare plan al lui Dumnezeu, şi anume, planul de mântuire a lumii. El este mare deoarece a binevestit mulţimilor la Iordan că Iisus Hristos este Mesia, că este Fiul lui Dumnezeu şi L-a botezat în Iordan pe Iisus din Nazaret cu botezul pocăinţei, deşi El era fără de păcat (...). Sfântul Ioan Botezătorul a avut misiunea principală de a-L prezenta pe Hristos mulţimilor. El este mare pentru că s-a învrednicit a fi botezător al Domnului nostru Iisus Hristos, dar şi pentru că s-a învrednicit să vadă arătarea Sfintei Treimi la Botezul Domnului în Iordan”, a spus Preafericirea Sa.

Profeţiile Sfântului Ioan Botezătorul

În continuare, Patriarhul României a explicat motivele pentru care Sfântul Ioan este socotit de Biserică proroc. „Ce a prorocit Sfântul Ioan? Când a spus că Iisus, Mielul lui Dumnezeu, va ridica păcatul lumii, a profeţit că Iisus Se va jertfi la Paştile iudaice, când se jertfea mielul pascal. A mai profeţit că Duhul Sfânt Care va veni peste ucenici va veni sub formă de limbi de foc. De aceea a zis: «El vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc» (Luca 3, 16), adică Duhul Sfânt Care Se va arăta la Cincizecime în chip de limbi de foc”. De asemenea, Preafericirea Sa a spus că Sfântul Ioan Botezătorul este o persoană prevestită sau anunţată de prorocii Vechiului Testament precum Sfântul Proroc Isaia, care a zis: „Glasul celui ce strigă în pustie: Pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui” (Matei 3, 3; Isaia 40, 3), sau Sfântul Proroc Maleahi, care ne spune: „Iată, Eu trimit pe îngerul Meu şi va găti calea înaintea feţei Mele” (Maleahi 3, 1). „Sfântul Ioan este numit de Biserică: Sfântul Proroc Înaintemergător şi Botezător. Aceste calificative ne arată şi lucrările sale. El a trăit în sfinţenie şi a propovăduit sfinţenia, a prorocit marea lucrare a mântuirii oamenilor prin Iisus Hristos, Mesia, Unsul lui Dumnezeu”.

S-a luptat pentru integritatea şi fidelitatea familiei

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai subliniat că Sfântul Proroc Ioan Botezătorul este pentru noi un mare învăţător şi a explicat motivul pentru care creştinii postesc în ziua tăierii cinstitului său cap. „Noi trăim această sărbătoare în stare de post şi rugăciune, în orice zi ar cădea, chiar şi duminica. De ce a rânduit Biserica noastră ca această sărbătoare să fie cinstită în stare de post? Pentru a ne aduce aminte că beţia şi îmbuibarea îi determină pe oameni să ia hotărâri nesăbuite, nedrepte şi chiar criminale. Aşa a fost cazul lui Irod Antipa, care, ameţit fiind de băutură, îmbuibat fiind de mâncare şi tulburat fiind de gânduri de desfrânare, a poruncit ca să fie decapitat Sfântul Ioan Botezătorul, deşi el îl admira pe Sfântul Ioan şi-l considera un om sfânt. De asemenea, sărbătoarea de astăzi ne cheamă să fim următori ai Sfântului Ioan, să fim rugători, postitori şi îndreptători prin pocăinţă ai vieţii noastre şi să cinstim după cuviinţă familia. El s-a luptat pentru integritatea şi fidelitatea familiei, pentru unitatea familiei şi a combătut dezordinea morală la orice nivel s-ar afla ea. Deci, Sfântul Ioan Botezătorul este rugător, dar este şi îndreptător. El este dascăl al pocăinţei şi al înnoirii vieţii şi rugător pentru unitatea şi statornicia familiei şi pentru mântuirea oamenilor”, a reliefat Preafericirea Sa.