S-a dat startul înscrierilor la Concursul național de robotică Nextlab.tech

Un articol de: Elena Gabriela Zamora - 03 Martie 2020

A doua ediție a Concursului național de robotică Nextlab.tech, înscris în calendarul Ministerului Educației și Cercetării, a fost lansată, fiind cea mai mare competiție de acest gen din România destinată elevilor din clasele III-IX. Scopul concursului este atragerea a 100.000 de școlari pentru a învăța să programeze roboți. Elevii din învăţământul profesional şi tehnic beneficiază de o secţiune dedicată.

Prima fază a concursului se desfășoară online cu roboți virtuali, în faza a doua se vor construi roboți fizici Nextlab.tech bazați pe Arduino, iar a treia fază este finală. Trecerea din faza I în faza a ­II-a se face pe baza unui test transdisciplinar susținut pe platforma Nextlab.tech, în intervalul 15-30 aprilie 2020. În urma rezultatelor de la test și a unui eseu moti­vațional vor fi selectați beneficiarii a 500 de kituri gratuite oferite de Banca Comercială Română, sponsorul național al proiectului. ­Organizatorii se vor deplasa în 200 de puncte de „roboajutor” ­pentru a ajuta profesorii și elevii să construiască și să programeze roboții de concurs. Sunt doi roboți de concurs, anul acesta, Miro și Tecnicus. Miro e mai simplu și poate fi asamblat de elevi mai mici, iar Tecnicus este destinat elevilor cu înclinații tehnice și liceelor tehnologice. Există trei probe de concurs: Line Follower Basic, Line Follower Advanced și Sumo. Faza finală se va susține în 21-22 noiembrie 2020, la Romexpo, Bucu­rești. În timpul fazei finale, elevii vor realiza o întrecere cu roboții construiți de ei.

„Concursul de robotică este o șansă pentru elevii și profesorii din România de a beneficia de elemente educaționale moderne legate de STEM (Science, Technology, Engineering and Maths). Învățarea este transdisciplinară și are la bază o platformă cu inteligență artificială realizată de Nextlab.tech. Asamblarea și programarea roboților conduc la dobândirea de cunoștințe și aptitudini în conformitate cu noile recomandări ale Uniunii Europene”, a declarat managerul proiectului, prof. univ. dr. Răzvan Bologa de la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București. Toți elevii cu vârsta între 8 și 16 ani care își doresc să participe se pot înscrie pe platforma competiției https://nextlab. tech/.­ Elevii înscriși vor parcurge un flux gratuit de programare Open Roberta Lab disponibil online pe platforma robo.nextlab. tech. Cursul are 4 întâlniri săptămânale care se vor desfășura sub supravegherea profesorilor partici­panți. Întâlnirile se vor organiza sub forma unor cercuri de robotică în cadrul școlilor de la care provin profesorii. Conținutul educațional va fi livrat prin platforma robo.­nextlab.tech și prin webstreaming. 

Concursul este organizat de Asociația „Clubul Informaticii Economice-CyberKnowledgeClub” (CKC), fondată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București.