S-a sfinţit locul pentru construirea celei de-a cincea biserici din Drumul Taberei

Un articol de: Pr. Bogdan Scorţea - 05 Feb 2008

▲ Duminică, 3 februarie 2008, a avut loc slujba de sfinţire a locului şi punerea pietrei de temelie a bisericii cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” şi „Sfântul Ioan Rusul” din noul cartier Constantin Brâncuşi din Bucureşti ▲

Slujba a fost săvârşită de PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de numeroşi preoţi, printre care pr. prof. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie „Justinian Marina” şi pr. prof. Aurel Mihai, directorul Seminarului Teologic din Bucureşti. Au fost prezenţi şi reprezentanţi ai oficialităţilor locale.

Preoţii slujitori aici, pr. Costel Burlacu şi pr. Costin Dinu, şi-au exprimat recunoştinţa faţă de primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş, faţă de primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, precum şi faţă de consilierii locali care au susţinut nu numai construcţia de locuinţe, ci şi pe cea a lăcaşului de închinare pentru noii locuitori ai cartierului.

Pe suprafaţa primită, de 1.470 mp, va fi construită biserica şi un centru social-cultural, lucrările demarând cât mai curând. Concomitent, va fi amenajat un cort în care să se poată sluji, pentru că într-un loc unde se slujeşte Sfânta Liturghie, Dumnezeu îşi revarsă bogăţia harului Său şi face adevărate minuni, după cum a menţionat PS Episcop Varsanufie. „Biserica aceasta are ca protectori pe Maica Domnului şi pe Sfântul Ioan Rusul. Maica Domnului le ocroteşte deopotrivă pe mame şi pe copii, pe săraci şi pe bogaţi, pe preoţi şi pe credincioşi. Iar Sfântul Ioan Rusul este un sfânt a cărui evlavie creşte tot mai mult în poporul nostru datorită deselor pelerinaje care s-au făcut în ultimul timp în Insula Evia din Grecia, când oameni care s-au închinat moaştelor sale au luat cunoştinţă de minunile pe care acest sfânt, ca şi Sfântul Nectarie, le-a făcut şi le face cu cei care se roagă şi cer ajutorul lui”, a spus Prea Sfinţia Sa.

Cea mai tânără parohie a Capitalei

De asemenea, PS Episcop Varsanufie a apreciat faptul că biserica se va afla în mijlocul ansamblului rezidenţial şi că familiile care locuiesc aici vor auzi mereu chemarea Bisericii: „Este o vorbă a ardelenilor care spune că biserica trebuie să fie pe deal şi nici o casă să nu fie mai înaltă decât biserica. De asemenea, îmi aduc aminte de filmul «Căinţa» al regizorului Tenghiz Abuladze, pe care vi-l recomand şi dumneavoastră. În film este prezentat un episod din fosta URSS în care bisericile erau dărâmate, şi o femeie care nu-i lasă să se odihnească în mormânt pe cei care îi dărâmaseră biserica şi îi uciseseră familia. Filmul se termină cu o bătrânică mergând pe un drum, care întreabă pe cineva: «Drumul ăsta duce la biserică?» şi omul îi spune: «Nu», pentru că biserica fusese dărâmată. Atunci bătrânica zice: «Ce drum e ăsta care nu duce la biserică?». Să ştiţi că paşii noştri sunt număraţi când mergem la biserică şi rugăciunile noastre sunt ascultate când le facem cu credinţă şi când ne punem nădejdea în Dumnezeu. Puneţi-vă nădejdea în Dumnezeu şi o să vedeţi minuni, începând cu biserica aceasta care se va construi aici”.

După trei ani de străduinţe pentru obţinerea aprobărilor necesare ridicării bisericii, duminică, 3 februarie, s-a pus început bun - după rânduiala Bisericii noastre - construirii viitorului locaş de cult, care va fi a cincea biserică din cartierul Drumul Taberei.

Momentul sfinţirii locului de biserică a însemnat totodată şi înfiinţarea parohiei cu acelaşi nume, cea mai tânără parohie a Capitalei, care cuprinde complexul rezidenţial construit prin programul Agenţiei Naţionale de Locuinţe (ANL) şi este destinat tinerilor locuitori bucureşteni.