S-au constituit primele filiale APOR din Capitală
În Capitală s-au constituit joi, 19 februarie, primele filiale ale Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie (APOR), aferente sectoarelor 1, 2, 3 şi 6. Ieri, 20 februarie, s-a constituit filiala Sector 5, iar luni, 23 februarie, va avea loc şedinţa de constituire a filialei Sector 4.
APOR – filiala Sector 1
Aproximativ 150 de părinţi din Sectorul 1 Capitală, care susţin ora de religie, s-au adunat joi seara în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Aurel Vlaicu“. Aceştia au înfiinţat Asociaţia Părinţilor pentru Ora de Religie - filiala Sector 1, pentru care au ales ca preşedinte pe Ioana Popescu, trei vicepreşedinţi: Alina Bogus, Nicoleta Lepădatu şi pr. Radu Petre Mureşan, un secretar, Violeta Bălan, şi un cenzor, Luminiţa Gheorghe. La eveniment au fost prezenţi Liana Stanciu, preşedinte APOR, Ro-meo Moşoiu, vicepreşedinte APOR, Ioan Ţoca, directorul colegiului, Cristinel Rusu, inspector eparhial în cadrul Sectorului învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureş-tilor şi pr. Dan Toader, protoiereul Protopopiatului Sector 1 Capitală.
Liana Stanciu le-a explicat celor prezenţi de ce este necesară înfiinţarea unei asociaţii a părinţilor pentru ora de religie: „Părinţii sunt cei care decid, cel puţin până pe la 16 ani, ce se întâmplă cu copiii lor. Dacă până acum lucrurile erau clare, totul era obligatoriu şi normal, acum lucrurile s-au schimbat: ei trebuie să-şi exprime acordul. Este momentul în care noi trebuie să arătăm că ne pasă de educaţia copiilor noştri, că ne pasă de felul în care ei vor creşte şi de felul în care valorile vor fi aşezate în mintea şi în sufletul lor. E momentul ca noi, părinţii, să fim mai uniţi în jurul copiilor noştri pentru a decide soarta uneia dintre cele mai importante materii din viaţa şi din educaţia lor, ora de religie“.
Romeo Moşoiu i-a îndemnat pe membrii asociaţiei să depună cererea pentru ora de religie la şcolile unde învaţă copiii lor şi să le explice şi celorlalţi părinţi necesitatea acestui demers până la data de 6 martie: „Este dreptul nostru de părinţi ca în şcolile din România să existe în continuare ora de religie. Această oră este importantă pentru noi, pentru învăţământul românesc şi mai ales este importantă pentru copiii noştri“. Vicepreşedintele APOR şi-a manifestat bucuria şi mulţumirea pentru faptul că Sfântul Sinod şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au binecuvântat înfiinţarea acestei asociaţii. „Considerăm că întotdeauna lucrul bun este bine să-l începi cu binecuvântare, să-l începi cu Dumnezeu, cum se spune. Plecăm la drum cu credinţa în Dumnezeu că ceea ce facem vrem să facem spre binele copiilor noştri“. Romeo Moşoiu a vorbit şi despre aşteptările pe care le are de la noii membri: „Ne dorim o organizaţie vie, o organizaţie a laicatului, o organizaţie a părinţilor. Ne dorim să fie o organizaţie autentică şi cu oameni care doresc cu adevărat să contribuie la dezvoltarea organizaţiei, să ne ajute şi să ne sprijinim unii pe alţii la nivel de şcoală. Ne dorim foarte mult ca această organizaţie a noastră, a părinţilor, să ajungă în şcoli“. „Dacă sunt părinte de copil trebuie să-mi asum până la capăt şi credinţa, şi religia. Eu doresc ora de religie şi aştept o atitudine mai clară a noastră pentru ora de religie de aici înainte, responsabilă, mărturisitoare, să convingă şi pe alţii. Am câştigat un drept în 1990 cu multă graţie şi cu multă bucurie şi astăzi văd că a ajuns în dizgraţie“, a spus pr. protoiereu Dan Toader.
Părinţii din Sectorul 1 care vor să se înscrie în filială pot afla mai multe detalii la nu-mărul de telefon: 0721.779.301.
APOR – filiala Sector 2
Părinţii elevilor înscrişi la şcolile şi liceele din Sectorul 2 Capitală s-au întrunit joi la Şcoala Centrală pentru a înfiinţa Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie - filiala Sector 2 Bucureşti. Aceasta a fost validată de cei aproximativ 100 de părinţi prezenţi şi este condusă de dr. Traian Login - preşedinte, Anca Sigartău şi Iulian Capsali - vicepreşedinţi. La întrunire au participat pr. Ioan Popescu, protoiereul Protopopiatului Sector 2 Capitală, care a subliniat că în toate aceste demersuri este nevoie şi de rugăciune, pr. Ionuţ Corduneanu, vicar patriarhal administrativ, care a explicat situaţia orei de religie azi, şi Nicoleta Bucur, fondator şi secretar al APOR, care a îndemnat părinţii să se implice în susţinerea orei de religie şi, mai ales, a dreptului fiecărui copil de a creşte într-un mediu în care societatea să aibă valori la care să se raporteze. „Noi, părinţii, trebuie să ne implicăm pentru că problemele nu se rezolvă de la sine. Societatea românească aşteaptă ca altcineva să rezolve problema. Mereu aşteptăm o persoană mesianică, dar ea nu vine. De aceea, noi trebuie să facem ceva ca să oferim o soluţie, să spunem asta ne place, asta nu ne place, iar constituirea unei asociaţii a părinţilor este necesară fiindcă trebuie să fie discutate şi celelalte probleme ale învăţământului românesc, deoarece ora de religie nu este singura disciplină care întâmpină probleme“, a subliniat Nicoleta Bucur, secretar APOR.
Într-un asemenea moment, a spus Anca Sigartău, vicepreşedinte al APOR - filiala Sector 2, „este foarte important să susţinem ora de religie pentru că nu mai putem sta deoparte“, iar Iulian Capsali, vicepreşedinte al filialei, a precizat că „atâta vreme cât copiii sunt creştini, ei trebuie să studieze la ora de religie credinţa în care au fost bo-tezaţi, măcar o oră pe săptămână, pentru că sunt state euro-pene unde se fac trei ore de religie pe săptămână. De aceea, este complet nefiresc să nu fie ora de religie, mai ales când avem un popor de 18 milioane, se pare, de ortodocşi şi este normal ca această oră să fie pre-zentă în curriculă“.
Toţi părinţii prezenţi au pledat pentru ora de religie fiindcă „educaţia religioasă este singura oră din curriculum naţional care abordează în mod serios existenţa vieţii şi a omului“, după cum a subliniat Florica Mirică, economist. Părinţii din Sectorul 2 care vor să se înscrie în filială pot afla mai multe detalii la numărul de telefon: 0726.191.132.
APOR – filiala Sector 3
La Şcoala Gimnazială „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Bucureşti a avut loc joi seara şedinţa de constituire a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie - filiala Sector 3 Capitală. Părinţii care doresc să se studieze religia în continuare la şcoală i-au ales pe cei şase reprezentanţi în consiliul director al filialei Sector 3. În deschiderea întâlnirii, părintele diacon George Jambore, de la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, a prezentat statutul APOR, precum şi îndatoririle pe care membrii acestei asociaţii trebuie să le îndeplinească, în special promovarea în rândul părinţilor a cererii-tip pentru înscrierea copiilor la ora de religie. Părintele diacon le-a spus părinţilor că susţinerea orei de religie în contextul actual este un moment important şi un examen de trecut pentru părinţi şi profesori: „Este un moment foarte important, poate unul dintre cele mai serioase de după 1990, un examen pe care trebuie să îl dăm la nivel instituţional şi la nivel personal. Decizia are implicaţii foarte serioase şi depinde de noi, ca părinţi, cum ne mobilizăm şi răspundem unor solicitări. Este prima activitate a părinţilor în sprijinul orei de religie“. Prezentă la această întâlnire, prof. Cristina Benga, vicepreşedinte APOR, a vorbit despre chemarea părinţilor pentru a sprijini prin acest demers şcoala, ca mediu de formare al propriilor lor copii. „Ascultând cele spuse de părinţi, este foarte frumos să constatăm că până acum Biserica ne-a unit pe toţi, dar este foarte important ca după 25 de ani de la Revoluţie să constatăm că şi Şcoala ne uneşte. Dacă Şcoala are sarcina de a forma caractere, acum are şi rolul de a ne trezi la realitate ca să înţelegem că avem un scop dublu, nu numai de a ne ocupa de educaţia copiilor de acasă, ci să sprijinim instituţiile care conduc şi finalizează ceea ce am început noi“, a spus Cristina Benga. De asemenea, părintele Vasile Gavrilă, protoiereul Protopopiatului Sector 3 Capitală, a spus că părinţii trebuie să lupte pentru drepturile copiilor la o formare completă, în ciuda tuturor opreliştilor: „Această iniţiativă dă expresie voinţei dumneavoastră de părinţi creştini, care aveţi dreptul de a vă bucura de cadrul legal şi pedagogic educaţional în care trebuie să se facă o educaţie sănătoasă şi completă a copiilor. Demersul şi obiectivul APOR este să trezească conştiinţa părinţilor pentru că, în definitiv, ei sunt responsabili de educaţia copiilor“. Părinţii ai căror copii studiază la şcoli din Sectorul 3 Capitală şi doresc să se înscrie în APOR - filiala Sector 3 pot lua legătura cu Camelia Raiciu (tel. 0723.330.470; mail: liliana_raiciu@yahoo.com), preşedintele acestei filiale a APOR, precum şi cu părintele diacon Mina Stavără (0721.461.242; mail: minastavara@yahoo.com), secretarul filialei.
APOR – filiala Sector 6
La Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu“ din Sectorul 6 Capitală a avut loc joi seară şedinţa de constituire a filialei de sector a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie. La întrunire au participat aproximativ 50 de părinţi ai copiilor din şcolile şi liceele Sectorului 6. Romeo Moşoiu, vicepreşedintele APOR, le-a explicat părinţilor prezenţi modalitatea de înfiinţare a unei asociaţii şi necesitatea disponibilităţii din partea cât mai multor persoane care să sprijine, fiecare în şcoala unde are copii, informarea părinţilor privind înscrierea copiilor la ora de religie, până în data de 6 martie 2015. La întrunire au participat şi pr. protoiereu Costel Burlacu, pr. prof. dr. Ştefan Buchiu şi directorul Şcolii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, Daniela Ţăpârdea. Celor prezenţi le-a vorbit şi Adrian Lemeni, consilier patriarhal coordonator la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, care i-a îndemnat să nu aibă nici o reţinere în a-şi exercita dreptul constituţional şi de a-l promova printre ceilalţi părinţi, prin asociaţia lor. Au luat cuvântul şi câţiva părinţi ai copiilor din sector, care şi-au exprimat nedumerirea pentru felul în care se produce această modificare în procesul educaţional. Elisabeta G., care are copii la Şcoala Nr. 117, a spus că „tradiţia şi religia înseamnă foarte mult pentru mine; nu este normal ca cei mici să fie educaţi doar de televizor şi să nu aibă şi o altă perspectivă asupra vieţii”.
După intervenţiile preliminare, s-au făcut alegerile pentru conducerea filialei Sector 6 a APOR. În funcţia de preşedinte a fost ales cu majoritate de voturi Marius Bârlădeanu, iar în funcţiile de vicepreşedinţi, secretar şi cenzor au fost aleşi: Daniel Udişteanu, pr. Visarion Alexa, Mariana Udiş-teanu, Cătălin Scade, Simona Pârvu, Ionuţ Iancu.
Cătălin Scade a afirmat că este foarte importantă implicarea în mediul online a celor care doresc să promoveze înscrierea copiilor la ora de religie, deoarece paginile de socializare virtuală şi-au demonstrat eficienţa în timp. Părinţii din Sectorul 6 Capitală care doresc să sprijine ora de religie sunt aşteptaţi şi invitaţi să ia legătura cu filiala asociaţiei din acest sector la numărul de telefon 0744.483.905 sau la adresa de mail aporsector6@gmail.com.
APOR – filiala judeţului Prahova
Joi seara, în Sala „Meridian“ a Bibliotecii „Nicolae Iorga“ din Ploieşti a avut loc şedinţa de înfiinţare a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie - filiala pe judeţul Prahova. În urma propunerilor făcute, părinţii şi-au ales următoarea structură de conducere: preşedinte - Mihai Coadă; vicepreşedinţi - Natalia Toma Bogdan, Nicolae Andrei, Ionuţ Iftimie; secretar - Dana Ştefan (tel: 0728.950.072, mail: dana_stefan_14@yahoo.com); cenzor - Stelian Ivancea.
Diac. George Aniculoaie,
Ioan Buşagă, Marius Nedelcu, pr. Eugeniu Rogoti