S-au înăsprit pedepsele pentru violenţă domestică
Agresorii domestici sunt pasibili de pedepse mai mari dacă încalcă ordinele de protecţie. Potrivit noii legi intrate în vigoare sâmbătă, 22 august, victimele violenţelor domestice vor primi în mod automat un avocat din oficiu. Situaţiile de violenţă domestică pot fi semnalate la numărul de telefon gratuit 0800.500.333.
Noua lege pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice - 183/2020, intrată în vigoare sâmbătă, 22 august, prevede pedepse mai aspre pentru agresorii care încalcă atât ordinul de protecţie emis de instanţă, cât şi ordinul de protecţie provizoriu emis de poliţişti. Astfel, aceştia vor putea fi condamnați la închisoare între 6 luni și 5 ani. Până acum, un agresor care încălca ordinul de protecţie primea între o lună şi un an de închisoare. Potrivit specialiștilor, schimbarea va permite inclusiv reținerea agresorului sau condamnarea lui fără suspendare. „Majorarea pedepsei va descuraja agresorii să încalce ordinele de protecţie şi va permite poliţiştilor, atunci când se încalcă ordinul de protecţie, să dispună măsura reţinerii pentru 24 de ore întrucât fapta permite”, după cum a declarat, pentru TVR, avocata Giulia Crişan, de la Asociaţia umanitară ANAIS.
Ordinul de protecție provizoriu poate fi emis pe loc de Poliție pentru 5 zile, iar ordinul de protecție emis de judecător poate fi pe o perioadă de 6 luni, în urma unui probatoriu. Este principalul instrument legal care separă agresorul de victimă prin dispunerea evacuării agresorului din locuinţa familiei, obligarea păstrării unei anumite distanţe faţă de victimă sau chiar interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic cu victima.
Noul text de lege dispune şi acordarea de asistenţă juridică obligatorie prin numirea unui avocat din oficiu în situaţiile în care victimele nu au un apărător ales. Anul trecut, potrivit Poliţiei Române, au fost emise 7.986 de ordine de protecţie provizorii, dintre acestea 2.958 fiind transformate în ordine de protecţie. Potrivit datelor de la Tribunalul București, în perioada 1 aprilie - 20 august 2020, cererile de ordine de protecție s-au dublat față de aceeași perioadă a anului trecut. Situaţiile de violenţă domestică pot fi semnalate la numărul de telefon 0800.500.333, iar victimele pot cere informații sau consiliere. Serviciul este disponibil nonstop şi poate fi apelat gratuit din orice rețea cu acoperire națională.
Potrivit asociaţiei ANAIS, violența fizică este cea mai vizibilă formă de violență domestică și cea care poate duce la efecte tragice în termen scurt. Specialiştii asociaţiei atrag atenţia asupra faptului că, adesea, victimele violenței domestice încearcă să ascundă situația prin care trec ori agresorul îşi izolează victima pentru a nu solicita ajutor.
(Oana Nistor)