S-au înmulţit acţiunile social-filantropice
Pentru rezolvarea problemelor celor aflaţi în suferinţă, Inspectoratul de Asistenţă Socială, Inspectoratul de Asistenţă Religioasă, Fundaţia „Bucuria Ajutorului“ şi Asociaţia „Diaconia“ ale Sectorului social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor au desfăşurat mai multe activităţi în timpul anului 2012.
Slujirea social-filantropică şi misionară a Arhiepiscopiei Bucureştilor s-a axat anul trecut pe ajutorarea bolnavilor. Au fost inaugurate centre de îngrijire paliativă, de educare şi consiliere a copiilor săraci, iar cele existente şi-au continuat activitatea.
În acest sens, în 24 octombrie 2012 a fost inaugurat Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie“, cu o capacitate de 28 de locuri; în 11 februarie 2012 a fost inaugurat Centrul de zi pentru copii „Sfânta Muceniţă Sofia“; Fundaţia „Bucuria Ajutorului“ a preluat farmacia socială „Vasiliada“ şi a încheiat o convenţie de colaborare cu Colegiul Farmaciştilor din Bucureşti şi cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 2, în baza căreia funcţionează programul farmaceutic menţionat pentru oamenii aflaţi în situaţie de excluziune socială; au funcţionat 14 cabinete medicale pe lângă parohii; investiţii la cantina socială „Casa Barnabas“, la filiala Urlaţi a Fundaţiei „Bucuria Ajutorului“, în cadrul centrului de zi pentru copii.
De asemenea, au fost sprijinite persoane şi parohii sărace prin acordarea de ajutoare de urgenţă din fondurile de asistenţă socială „Filantropia“ de la Centrul eparhial, protoierii şi din Fondul „Păstorul cel Bun“. Prin programul „Masa Bucuriei“ au primit produse alimentare 15 cantine şi trapeze parohiale din Bucureşti şi judeţul Ilfov; 12 trapeze parohiale din Ploieşti, judeţul Prahova; 4 cămine de bătrâni; 3 trapeze de mănăstiri; 6 centre sociale ale unor ONG-uri. Tot în cadrul acestui sector îşi desfăşoară activitatea pastoral-misionară 135 de preoţi de caritate. „Activitatea social-filantropică a Arhiepiscopiei Bucureştilor a necesitat un efort instituţional considerabil, date fiind obstacolele cu care ne confruntăm în asigurarea sustenabilităţii programelor sociale cu caracter permanent pe care le desfăşurăm la nivelul tuturor structurilor administrative sau forme de organizare: Centrul eparhial, ONG-uri, parohii, protoierii şi mănăstiri. Criza economică, diminuarea resurselor de la bugetul de stat, numărul mare de persoane aflate în dificultate, cadrul legislativ restrictiv pentru culte, în ceea ce priveşte subvenţionarea serviciilor sociale, sunt dificultăţi care necesită o implicare deosebită în vederea continuării misiunii sociale a Bisericii. Ca perspective pentru anul 2013, Arhiepiscopia Bucureştilor îşi propune dezvoltarea infrastructurii sociale şi asigurarea unui standard de calitate corespunzător pentru serviciile sociale, respectiv consolidarea poziţiei de cel mai important furnizor privat de servicii sociale din zonă şi de principal partener în domeniul incluziunii sociale pentru autorităţile locale“, a precizat arhid. Ionuţ Viorel Iordăchescu, consilier social-filantropic şi misionar.