S-au schimbat regulile pentru obţinerea permisului de conducere

Un articol de: Oana Nistor - 05 Octombrie 2015

Candidaţii respinşi la proba practică a examinării pentru obţinerea permisului de conducere nu vor mai fi nevoiţi să susţină din nou proba teoretică, potrivit Ordinului ministrului MAI nr. 97/2015 care a intrat de astăzi în vigoare. După fiecare probă practică picată, candidaţii vor trebui să plătească taxă de examinare şi să mai facă cel puţin şase ore suplimentare de condus cu instructori autorizaţi.

Procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere a fost modificată prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 97/2015, prevederile actului normativ care modifică un alt ordin al MAI, 268 din 2010, urmând să se aplice începând de astăzi, 5 octombrie. Astfel, candidaţii respinşi la proba practică a examinării nu vor mai fi nevoiţi să susţină din nou proba teoretică. De fiecare dată însă după ce sunt respinse la proba practică, persoanele care doresc să obţină permisul auto vor trebui să plătească taxă de reexaminare şi să mai facă cel puţin şase ore suplimentare de pregătire practică cu un instructor autorizat. „Candidații declaraţi «respinși» la proba practică pot fi programaţi pentru susţinerea unei noi probe după o perioadă de cel puţin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare şi prezentarea dovezii care atestă efectuarea a cel puţin şase ore suplimentare de pregătire practică într-o şcoală de conducători auto autorizată”, se arată în ordinul MAI, citat de portalul avocatnet.ro. Până astăzi, persoanele care erau respinse la proba practică trebuia să treacă din nou de proba teoretică înainte de a se prezenta la examenul practic.

De asemenea, candidaţii admişi la proba teoretică vor avea la dispoziţie un an de zile de la data absolvirii cursului de pregătire teoretică şi practică pentru a trece de proba practică „chiar şi din mai multe încercări”. În cazul depăşirii termenului de un an de la data absolvirii şcolii de şoferi, o nouă examinare pentru obţinerea permisului de conducere este condiţionată, potrivit Ordinului MAI nr. 97/2015, de efectuarea unui nou curs de pregătire.

În ceea ce-i priveşte pe candidaţii declaraţi respinşi la proba teoretică, noul act normativ dispune că aceştia vor putea susţine o nouă examinare după cel puţin 15 zile de la respingere, după achitarea unei taxe. Cele două probe, teoretică (sala) şi practică (oraşul/traseul), vor fi susţinute în zile diferite, iar candidaţii care nu se prezintă la proba practică vor putea să ceară programarea pentru o nouă probă de „traseu” oricând în perioada de valabilitate a cursului de pregătire.

Proba practică se poate susţine pe traseu şi/sau în poligon, în funcţie de categoria pentru care se susţine examenul, astfel: pentru vehiculele din categoria AM (moped) în poligon, pentru vehiculele din categoriile A1, A2 şi A (motociclete) în poligon şi pe traseu, iar pentru vehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb și Tv pe traseu. În anexa ordinului intrat astăzi în vigoare pot fi consultate punctele de penalizare pe care poliţistul examinator le poate acorda în anumite situaţii de încălcare a legislaţiei de către candidatul la examenul pentru obţinerea permisului de conducere.

La sfârşitul anului trecut, la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) erau înregistrate 6,967 milioane de permise auto, dintre acestea, peste 4,7 milioane erau deţinute de bărbaţi, iar 2,2 milioane de femei. Potrivit DRPCIV, numărul total de autovehicule aflate în circulaţie era, la 31 decembrie 2014, de 6,27 milioane, din care 4,9 milioane de autoturisme.