„Să cunoaştem natura”, minitabără de cunoaştere la Cheia, judeţul Braşov
Asociația social-culturală „Drept în Inimă”, coordonată de preotul Daniel Puia-Dumitrescu din Braşov, a organizat în perioada 12-14 august minitabăra „Să cunoaştem natura” la Cheia - Amfiteatrul Transilvaniei, judeţul Braşov.
La activităţi au participat 21 de copii, cu vârste între 7 și 12 ani, doi coordonatori de specialitate și doi coordonatori supraveghetori. Copiii au fost implicaţi în jocuri de socializare și de cunoaștere, drumeție pe traseul marcat Cheia-Amfiteatrul Transilvania, activități legate de cunoașterea mediului şi jocuri pe tema minitaberei. Proiectul acestor minitabere de cunoaştere pentru copii s-a născut în 2019, dar pandemia de COVID-19 nu a permis începerea activităţilor, astfel încât au fost amânate pentru anul acesta.
Minitabăra „Să cunoaștem natura” a deschis seria de patru activităţi ale asociaţiei amintite, în perioada august-septembrie fiind în desfăşurare minitaberele „Joc și joacă în Teatru”, „Alimentație sănătoasă” și „Bucurie în orice limbă”, iar în luna octombrie va avea loc „Minitabăra Antibullying”.
Proiectul minitaberelor are ca scop atât asigurarea unui climat în care participanții să primească informații utile pe diverse subiecte de interes, cum ar fi cunoașterea naturii, elemente de biologie și geografie, cunoașterea unor limbi străine la nivel de conversație, actoria și teatrul, nutriție și psihologie alimentară pentru copii, fenomenul bullying în școli și nu numai, muzică, handmade, dezvoltare personală etc., într-o formă accesibilă, prin joc, prin activitățile obișnuite unei tabere, conform organizatorilor. Minitaberele sunt organizate la sfârşit de săptămână, de vineri după-amiaza până duminică după-amiaza. Proiectul încearcă să reducă până la jumătate contribuția familiei, cealaltă parte de sumă fiind asigurată de asociaţia menţionată din sponsorizări.
„Participanții la minitabăra «Să cunoaștem natura» au pornit în drumeție pe traseul Cheia-Amfiteatrul Transilvania, însoțiți de cei patru coordonatori (...). Participanții au învățat despre arbori, animale, plante, dar mai ales despre trasee montane, marcaje, drumeții și aventuri fără telefoane mobile și alte gadgeturi. Am avut opriri scurte pentru tras sufletul la început, ca să nu lăsăm mușchii să se răcească, apoi o oprire de gustare, unde merele au părut mult mai delicioase decât acasă, și oprirea la «giratoriu», de sus, în apropierea Amfiteatrului”, a spus pr. Daniel Puia-Dumitrescu. De asemenea, copiii au participat la jocurile organizate de Cristina Ștefan, profesor de matematică și de ştiințe, și supravegheate de Teodora Tache, de Cătălin Ștefan şi de pr. Daniel Puia-Dumitrescu.
La coborâre, participanții, împărțiți pe echipe, au avut ca temă strângerea de elemente ale ecosistemului, cât mai diferite, atractive și importante pentru înțelegerea naturii și a mediului înconjurător. La poalele muntelui, la pensiune, copiii şi coordonatorii au analizat rezultatele muncii minuțioase. La final, a avut loc festivitatea de închidere, cu oferirea diplomelor și cadourilor pentru participanți.