„Să deveniţi «apostoli» care să prelungiţi activitatea părintelui vostru în lume“
„Bucuria credinţei“ a reînflorit în „poiana prieteniei“ de la Nemţişor în perioada 4-9 august 2014, pentru a doua serie de copii de preoţi. Tabăra, care s-a desfăşurat cu binecuvântarea şi sprijinul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost organizată de pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de doamna Antoneta Negru şi coordonată de pr. misionar protopopesc Gheorghe Marian Filip şi prof. Daniela Filip.
Tabăra „Bucuria credinţei“ a adus fericire pe chipurile a 130 de copii, dintre care 70 în seria a doua, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. Participanţii, copiii preoţilor din Arhiepiscopia Iaşilor, au avut prilejul în această tabără să lege prietenii, să se bucure de natură şi să-şi însuşească cunoştinţe despre cum ar putea să-şi ajute părintele în pastoraţie, prin proiectele misionare pe care le creionează în cadrul atelierelor de lucru.
„Bucuria credinţei“ este o tabără de formare duhovnicească, care are ca scop apropierea copiilor de preot, identificarea dificultăţii misiunii de preot şi conştientizarea rolului lor în pastoraţia preotului, din a cărei familie fac parte integrantă. Dacă copiii sunt „oglinda părinţilor“, cu atât mai mult copilul de preot este oglinda trăirii duhovniceşti a părintelui său şi model al „chivernisirii casei sale“.
Tabăra a fost vizitată de 2 ierarhi
Programul taberei a cuprins, pe lângă rugăciunea de dimineaţă şi cea de seară, şi participarea la Sfânta Liturghie. Pe data de 5 august ne-am bucurat de lumina Sfintei Liturghii la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, unde, în prezenţa IPS Părinte Teofan, a celorlalţi patru ierarhi şi a soborului impresionant de preoţi şi diaconi, am lăudat pe Domnul şi I-am mulţumit pentru toate darurile Sale. Această bucurie a Sfintei Liturghii s-a prelungit prin prezenţa în tabără a Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, care a venit însoţit de PS Macarie, Episcopul ortodox al românilor din Europa de Nord, şi de părintele arhimandrit Benedict, stareţul Mănăstirii Neamţ. Această vizită a constituit un prilej de a primi binecuvântare arhierească, iar sfaturile pe care cei doi ierarhi le-au transmis au avut darul să ne întărească în misiunea pe care o au copiii de preot în familie şi în societate. „Două lucruri să nu uitaţi: să-I mulţumiţi lui Dumnezeu pentru că v-a binecuvântat să vă naşteţi şi să creşteţi într-o familie de preot, pe de o parte, iar pe de altă parte, să deveniţi «apostoli» care să prelungiţi activitatea părintelui vostru în lume“, i-a îndemnat Părintele Mitropolit pe copii. La finalul vizitei, IPS Teofan a mers la copii în corturi şi le-a oferit iconiţe cu Sfânta Parascheva şi cărţi de rugăciuni.
Pe 6 august, de praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, „lumina Taborului“ ne-a învăluit în Biserica Sfânta Troiţă din satul Mănăstirea Neamţ, unde s-a săvârşit, de către pr. Botezatu Liviu şi pr. Ipatov Constantin, Sfânta Liturghie, la care au dat răspunsurile toţi participanţii la tabără şi la care o parte dintre ei s-au şi împărtăşit cu Sfintele Taine.
„Particip la această minunată tabără pentru a doua oară şi salut respectuos această iniţiativă a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a d-nei preotese Antoneta Negru şi, implicit, a părintelui şi a doamnei preotese Filip. Consider că este o oportunitate oferită copiilor ce provin din familii de preot de a fi împreună, de a comunica unii cu alţii şi de a conştientiza, de fapt, ce important este să fii un astfel de copil şi ce rol poţi avea într-o societate brăzdată de atâtea schimbări care pot influenţa şi ştirbi propria identitate. Copiii noştri nu se mai simt altfel, ci se simt speciali şi binecuvântaţi de Dumnezeu şi pleacă din această tabără mai întăriţi sufleteşte şi dornici de a pune în practică cele învăţate cu mult drag aici. Sperăm ca la anul să ne întâlnim cât mai mulţi şi să continuăm această misiune importantă de susţinere sufletească, spirituală şi, de ce nu, materială a familiilor de preot“, ne-a declarat doamna preoteasă Baia Maria, de la Parohia Lungani.
„Vin pentru a doua oară în această tabără şi am aşteptat cu nerăbdare reîntâlnirea cu prietenii pe care i-am cunoscut anul trecut. Dormitul la cort, în aer liber, nu este aşa de confortabil, dar bucuria de a fi împreună cu oameni dragi compensează pe deplin toate lipsurile. Animatorii sunt oameni minunaţi, iar moderatorii, preoţii şi doamnele preotese mi-au împărtăşit cu dragoste din experienţele lor“, ne-a spus şi Ana-Maria Ipatov, din Iaşi.
Programul a mai cuprins jocuri de dezvoltare personală, program sportiv, ora de lectură şi pelerinaje la mănăstirile din jur. Cele patru zile de tabără au împletit activităţi educative, formative şi distractive, care au făcut timpul să zboare pe negândite.
Activităţile taberei nu s-ar fi desfăşurat în bune condiţii fără sprijinul echipei de moderatori, din care fac parte pr. Liviu Botezatu, pr. Constantin Ipatov, prof. Baia Maria de la Şcoala Lungani, prof. Abageru Elena din Bacău, prof. Irina Livica de la Şcoala Agapia - Filioara, prof. Bărbieru Simona de la Şcoala Forăşti - Iaşi, înv. Butnariu Gabriela de la Şcoala Dumbrava - Timişeşti. De asemenea, echipa de animatori socio-educativi, formată din Andrei Colessa, Andreea Colessa, Roxana Ţuţuianu, Irina Cosmina, Filip Ana-Maria, Crambă Alexandru şi Popuţoaia Cosmina, a fost de un real ajutor, fiind implicată în organizarea activităţilor sportive şi de agrement.
Mulţumim pe această cale Înaltpreasfinţiei Sale, Mitropolitul Teofan, pentru dragostea părintească cu care a sprijinit această tabără - atât duhovniceşte, cât şi material, pentru grija faţă de educaţia copiilor preoţilor şi pentru oportunitatea oferită copiilor preoţilor din parohiile defavorizate de a beneficia de programul acestei tabere. (Pr. Filip Gheorghe Marian, misionar protopopesc al protopopiatelor Târgu Neamţ şi Ceahlău)