„Să fim stăruitori în rugăciune şi fapte bune”

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 12 Feb 2019

În Duminica a 17-a după Rusalii, a Cananeencei, la Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. Tot duminică, 10 februarie 2019, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Parcul Domeniilor Caşin”-Paraclis Patriarhal, din Sectorul 1 Capitală.

Relatând episodul biblic al întâlnirii Mântuitorului Iisus Hristos cu femeia cananeeancă, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a vorbit despre rolul şi roadele stăruinţei în viaţa duhovnicească. „Sfântul Ioan Gură de Aur ne învaţă că, dincolo de credinţa deosebită a acestei femei, avem de reţinut aici o lecţie. Spune sfântul că se poate ca mulţi dintre noi să fie copleşiţi de păcate. Din acest motiv nu suntem vrednici să primim vreun dar de la Dumnezeu. Dar, spune Sfântul Ioan Gură de Aur, lecţia tocmai aici este: dacă ai ajuns la conştiinţa că eşti păcătos, că nu eşti vrednic, dacă vei stărui, adică, dacă vei face credinţa ta să lucreze în fapte bune şi în rugăciune stăruitoare, cele care credeai că nu le poţi dobândi le vei dobândi. Atunci şi tu vei putea să primeşti de la Dumnezeu darul pentru nevoile tale, precum şi femeia cananeeancă. De aceea, şi noi să învăţăm această lecţie desprinsă din Evanghelia acestei duminici, a cananeencei, şi să fim stăruitori în rugăciune şi fapte bune”, a reliefat PS Episcop Ieronim Sinaitul. Ierarhul a vorbit apoi şi despre viaţa, virtuţile şi pătimirile Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, pomenit în fiecare an pe 10 februarie.

În Duminica a 17-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei „Parcul Domeniilor Caşin”-Paraclis Patriarhal, din Sectorul 1 Capitală. Vorbindu-le despre Evanghelia zilei (Matei 15, 21-28), Preasfinţia Sa le-a explicat credincioşilor sensul verbului „a ieşi”, utilizat de două ori de Sfântul Evanghelist Matei. „Sfântul Evanghelist Matei foloseşte de două ori cuvântul „ieşind”. «Şi ieşind de acolo, a plecat Iisus în părţile Tirului şi ale Sidonului» (Matei 15, 21). Acest verb are în primul rând sensul geografic că Iisus, ieşind din ţara Sa, din Ţara Sfântă, S-a dus în două cetăţi păgâne, feniciene, ca să predice Evanghelia. Vom vedea mai târziu că acest termen are şi un sens spiritual. Sfântul Evanghelist Matei repetă verbul şi în cazul femeii cananeence: «Şi iată o femeie cananeeancă, din acele ţinuturi, ieşind striga, zicând: Miluieşte-mă, Doamne, Fiul lui David!» (Matei 15, 22). Aici, termenul are doar un sens spiritual, pentru că această femeie se afla în ţara sa, în Fenicia. Dar ea iese din mentalitatea ei de femeie păgână, iese şi îşi afirmă credinţa în dumnezeirea Mântuitorului Iisus Hristos, în puterea Lui mai presus de înţelegerea de a vindeca bolile şi suferinţele oamenilor şi de a alunga puterile vrăjmaşului”, a subliniat PS Episcop Varlaam Ploieşteanul. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit un diacon pentru comunitatea ucraineană din Bucureşti. Credincioşii ortodocşi ucraineni care trăiesc în România sunt organizaţi în cadrul Vicariatului Ortodox Ucrainean, unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română.