„Să vă rugați lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru pace”

Un articol de: Tudorel Rusu - 01 Mai 2022

Numeroşi credincioşi au ales în acest an să participe la hramul Schitului Horăicioara din județul Neamț de praznicul Izvorul Tămăduirii. Aşa cum este tradiţia, sărbătoarea a început la Mănăstirea Horaiţa, unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, și a continuat cu procesiunea cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului spre Schitul Horăicioara.

Credincioşi din mai multe orașe ale țării au fost prezenți vineri, 29 aprilie 2022, la așezările monahale Horaița și Horăicioara din județul Neamț, unde au venit să se roage la Sfânta Liturghie dedicată sărbătorii Izvorul Tămăduirii şi să participe la procesiunea cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Izbăvitoarea de secetă”.

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat: „Maica Domnului, pe care o cinstim astăzi ca izvor al tămăduirii, a fost întreagă dragoste, Maica Domnului a fost întreagă smerenie, Maica Domnului a fost întreagă rugăciune, Maica Domnului a fost întreagă stare de jertfă. De aceea simțim noi nevoia, precum în această zi, să ne apropiem de icoana ei, să o atingem, să o sărutăm, să primim binecuvântarea ei. Rostul acestei sărbători este tocmai acesta, a slăvi desăvârșirea Maicii Domnului, măreția ei și a constata totodată lipsa noastră de desăvâr­șire și micimea noastră, cu speranța că ceva din dragostea, smerenia, rugăciunea şi starea ei de jertfă va pătrunde și în sufletele noastre”.

La finalul slujbei, ca urmare a aprobării de către Sfântul Sinod, părintele stareț Vasile Rubin a fost hirotesit întru arhimandrit. „Adresez cele mai calde mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Teofan. Totodată, doresc să vă rog și să vă îndemn pe toți, din toată inima, cu toată căldura, să vă rugați lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru pace, întrucât sunt vremuri tulburi, care ne afectează pe toți. Vă mulțumesc tuturor și vă așteptăm în mijlocul nostru ori de câte ori aveți puterea, dragostea și timpul necesar pentru a ajunge aici, la Horaița”, a spus starețul Vasile Rubin.

După Sfânta Liturghie a avut loc procesiunea tradițională organizată cu ocazia praznicului Izvorului Tămăduirii. Pornind de la Mănăstirea Horaiţa, soborul slujitor și credincioşii au parcurs o distanţă de un kilometru, prin pădure, cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Izbăvitoarea de secetă”, spre Mănăstirea Horăicioara, lângă care se află un izvor tămăduitor, căutat de mulţi pelerini. Aici, cei prezenți au participat la slujba de sfințire a apei și au fost binecuvântați de ierarh și preoți.