Salarii la vedere, în instituțiile de stat și în companii
O directivă recent adoptată de Parlamentul European va obliga companiile și instituțiile de stat din țările Uniunii Europene să transparentizeze salariile astfel încât angajații să aibă posibilitatea să compare remunerațiile și să sesizeze eventualele diferențe de salarizare între femei și bărbați. Este una dintre cele mai importante măsuri de pe piaţa muncii din ultimii ani, iar efectele se vor resimţi atât în rândul angajaţilor, cât şi al angajatorilor.
Însă, potrivit unui sondaj realizat de o platformă de recrutare, multe companii, circa 40%, nu sunt pregătite pentru o asemenea schimbare. În momentul de faţă, aproape 10.000 de joburi, aproximativ 30% din totalul de posturi disponibile pe eJobs.ro, au salariul afişat. Domeniile care au manifestat cea mai mare deschidere din acest punct de vedere au fost retail, servicii, industria alimentară, turism, logistică şi transport, dar şi call center. Potrivit datelor Salario, pentru aceste domenii, mediile salariale nete la nivel naţional variază între 3.000 şi 4.600 de lei.
„Dincolo de faptul că va trebui să se alinieze la o măsură obligatorie, companiile înţeleg că o astfel de măsură va avea o serie de efecte pozitive. (…) Datele noastre arată că anunţurile cu salariul afişat generează cu 40% mai multe aplicări decât celelalte”, a spus Roxana Drăghici, reprezentant al platformei eJobs.
Din punct de vedere tehnic, statele membre, inclusiv România, au ca termen anul 2026 pentru a transpune directiva în legislaţia naţională, însă Confederaţia Europeană a Sindicatelor, la care este afiliat și Blocul Naţional Sindical (BNS), solicită guvernelor accelerarea acestui proces, a transmis BNS. (C. Z.)