Salariile din sistemul bugetar vor fi majorate cu 5%

Data: 13 Decembrie 2023

Proiectul bugetului de stat pentru 2024 prevede o majorare cu 5% a salariilor din sistemul bugetar. În cazul profesorilor, creș­terea va fi cu 20% în două tranşe, la 1 ianuarie şi la 1 iunie, au convenit luni seară liderii de sindicat din educaţie și repre­zentanții Guvernului. În semn de protest față de anunțata creștere salarială de numai 5%, sindicaliștii din „Solidaritatea Sanitară” vor picheta la 20 decembrie Guvernul, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor.

Proiectul bugetului de stat pe anul viitor va fi dezbătut în şedinţa de Guvern de joi, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, care a prezentat principalele coordonate ale acestuia într-o şedinţă a Consiliului Politic Naţional al PSD. „Calendarul bugetului l-am stabilit. Am dori ca joi să treacă prin şedinţa de Guvern, urmând ca în următoarea săptămână, până în sărbătorile de Crăciun, să-l trecem prin Parlament”, a declarat Ciolacu, citat de Agerpres.

Premierul s-a referit și la nemulțumirile angajaților din sistemul bugetar. „Toată lumea are revendicări. Trebuie să înţelegem că e un moment în care statul a dat anumite direcţii”, a precizat el.

„Va fi o majorare la tot sistemul bugetar de 5%, mai puţin pentru demnitari. Este o decizie foarte clară. Menţinem 7%, chiar mai mult, fiindcă oricum  a crescut PIB-ul şi mergem şi mai mult pe investiţii nominal, mergem la 7,3% pe investiţii. Este cel mai mare buget pe investiţii din istoria României. Avem un buget iarăşi istoric la Educaţie de 4,1%, deci o mărire de 60% a bugetului pe Educaţie. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că avem fonduri europene prinse în PNRR şi în exerciţiul financiar actual de aproape 12 miliarde, sunt cele mai mari investiţii în sistemul de educaţie”, a mai spus șeful Executivului.

Legat de salariul minim, premierul crede că „este normală o creştere a salariului minim pe anul viitor. Şi vom avea o discuţie cu patronatele şi sindicatele, s-ar putea până la sfârşitul anului, ca să o prind deja în buget”. Referindu-se la acest subiect, ministrul finanţelor, Marcel Boloş, a spus la rândul său că majorarea nu este de dorit, dar că va fi decizia coaliţiei. „Nu poţi merge cu creşteri de salarii minime una după cealaltă. Am avut o creştere în octombrie la 3.300 lei, trebuie să lăsăm să nu bulversăm mediul de afaceri”, a menționat el.

Boloș a dat asigurări că pentru anul 2024 nu există creşteri de impozite şi taxe, menţionând că deficitul va fi „în jur de 5%”. Întrebat de majorarea accizelor la carburanţi, ministrul a explicat că va fi o actualizare a lor, conform legii, cu indicele preţului de consum.

„Nu discutăm de nici o majorare la accize, aplicăm legea, ele se actualizează conform legii cu indicele preţului de consum. Aici, pentru consumatori, am încercat să gândim un mecanism pe care o să-l vedeţi în ordonanţa «trenuleţ», de introducere eşalonată”, a precizat demnitarul. (C. Z.)