Salariul minim net crește cu 212 lei

Data: 03 Decembrie 2024

De la 1 ianuarie, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va creşte de la 3.700 la 4.050 de lei lunar. În net, majorarea va aduce un plus de 212 lei la salariul minim. Decizia a fost luată de Executiv, în urma consultărilor cu sindicatele şi patronatele care fac parte din Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social. De măsură vor beneficia 843.668 de salariaţi plătiți cu salariul minim, la care se adaugă cei cu mai puţin de 4.050 de lei lunar, în total 1.823.520 de angajați, arată Guvernul.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea acestuia cu 9,46%, la 4.050 de lei lunar, începând cu 1 ianuarie 2025, faţă de 3.700 de lei cât este în prezent. Potrivit ministrului muncii, Simona Bucura Oprescu, măsura vizează reducerea numărului de angajaţi aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială şi va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării şi prin creşterea puterii de cumpărare.

„De această decizie vor beneficia peste 1,8 milioane de salariaţi, încadraţi îndeosebi în sectoare precum comerţul, transporturile sau întreprinderi mici şi mijlocii”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. Potrivit acestuia, în România sunt încadraţi cu salariul minim brut garantat în plată 843.668 de salariaţi, reprezentând aproximativ 15,4% din numărul total.

În valoare netă, noul salariu minim va fi de 2.575 de lei (cu deducerea de 300 de lei), majorarea pe net fiind de 212 lei, iar creşterea pe net de circa 9%. Tariful orar va fi de 24,49 lei/oră pentru un program normal de lucru de 165,33 ore, în medie, pe lună. În premieră, s-a ţinut cont şi de formula de calcul a salariului minim european, pe bază de indicatori economici clari şi predictibili, introdusă ca urmare a adoptării și promulgării recent a legii aferente, conform unei directive europene în domeniu.

Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical au salutat măsura, care va genera, susțin ei, şi alte creşteri salariale, contribuind la îmbunătăţirea nivelului de trai al angajaţilor, precum şi la consolidarea economiei. „Blocul Naţional Sindical apreciază poziţia responsabilă a părţii patronale, care, în cadrul Consiliului Economic şi Social, a votat pentru un aviz favorabil pe proiectul de Hotărâre de Guvern privind majorarea salariului minim”, a transmis organizaţia, potrivit Agerpres. Sindica­liștii și-au exprimat totodată „surprinderea şi dezamăgirea faţă de poziţia ministrului de finanţe (...), care, deşi a participat activ la discuţiile din cadrul Consiliului Naţional Tripartit şi nu a formulat obiecţii, a emis ulterior aviz negativ asupra acestei Hotărâri de Guvern”.

Potrivit Ministerului Muncii, România a înregistrat, în ultimul deceniu, cea mai ridicată rată de creştere a salariului minim din UE atât în termeni nominali, cât şi reali. (C. Z.)