„Salvatori din pasiune” în misiuni de intervenţie

Un articol de: Oana Nistor - 11 Mai 2016

Sute de manifestări care sărbătoresc voluntariatul se desfăşoară în perioada 9-15 mai în întreaga ţară, în cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului. Voluntarii sunt aşteptaţi să se alăture pompierilor salvatori, odată cu lansarea proiectului „Salvator din pasiune” de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. În România, activitatea de voluntariat este reglementată prin lege, fiind considerată experienţă profesională.

Sărbătoarea voluntariatului este celebrată în toată ţara, în această săptămână, şi reuneşte peste 330 de evenimente diverse care promovează acţiunile de voluntariat sau recunosc meritele persoanelor care se implică, în această calitate, în diverse manifestări şi acţiuni pe diverse teme: umanitare, de mediu, educaţionale etc. În acest an, manifestările derulate în cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (SNV), eveniment iniţiat şi coordonat de Pro Vobis - Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat, se desfăşoară sub sloganul „Orice zi e bună pentru a fi voluntar!”

De ieri, persoanele care doresc să devină voluntari în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din România se pot înscrie în proiectul „Salvator din pasiune”. „Demersul instituţiei noastre are la bază beneficiile activităţilor de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarităţii şi responsabilităţii civice şi valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comu­nităților pe timpul situa­țiilor de urgență, dar și pentru prevenirea lor. După parcurgerea unor programe de pregătire, activităţile derulate alături de efectivele inspectoratului general vor consta în participarea la misiunile de intervenție, utilizarea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar şi în cele de popularizare a mesajului preventiv”, explică, într-un comunicat, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

În perioada 10 mai - 29 iulie vor avea loc recrutarea şi înscrierea candidaţilor, analizarea dosarelor și încheierea contractelor de voluntariat. Pentru a se alătura pompierilor, salvatorii, voluntarii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani, să fie apt din punct de vedere medical şi psihologic şi să nu fi avut condamnări penale. De asemenea, aceştia nu trebuie să fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Pentru candidaţii care nu au împlinit 18 ani la momentul depunerii dosarului este necesar acordul părinţilor/ tutorelui legal.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă nu este singura instituţie publică ce derulează programe de voluntariat. Reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional Moldova din Iaşi au lansat vineri, 6 mai, un program de voluntariat care „va permite participanţilor să ia contact cu universul muzeologiei şi să pătrundă în tainele comunicării muzeale, în contextul redeschiderii pentru public a Palatului Culturii”.

Potrivit doamnei Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Naţional Moldova, programul de voluntariat se desfăşoară în perioada 15 mai - 15 octombrie şi sunt căutate persoane cu vârsta de minimum 18 ani, care deţin cunoştinţe avansate de limba engleză sau ale altei limbi de circulaţie internaţională şi foarte bune abilităţi de comunicare. În România, activitatea de voluntariat este reglementată de Legea nr.78/2014, fiind considerată „experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite”. De asemenea, potrivit legii, voluntariatul se desfăşoară pe baza unui contract încheiat în formă scrisă, în limba română, între voluntar şi organizaţia-gazdă. „Pe durata perioadei activităţii de voluntariat, precum şi la încheierea activităţii de voluntariat, organizaţia-gazdă, la cererea voluntarului, eliberează un certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate”, după cum se mai arată în lege.