Salvia are efecte excelente în tratarea varicelor
Carmen Pădurariu: "Sunt o cititoare fidelă a "Ziarului Lumina" şi aş avea o întrebare pentru domnul profesor Milică. Ce tratament naturist ar fi mai potrivit pentru varice? Menţionez că sufăr de această boală de vreo 20 de ani şi am urmat tratamente alopate fără rezultate prea bune. Vă rog să mă sfătuiţi ce trebuie să fac. Vă mulţumesc".
Prof. Constantin Milică: În cazul varicelor, reţetele folosite intern sau extern au rolul de a înlătura blocajele existente în circulaţia venoasă a sângelui, diminuând procesele inflamatoare şi edemele la nivelul gambei. Intern se recomandă:
- infuzie de salvie (o linguriţă frunze uscate la 200 ml apă clocotită); se beau două ceaiuri pe zi, cu efecte excelente în tratarea varicelor; infuzie de urzică vie (o linguriţă fruze uscate şi mărunţite la 200 ml apă clocotită), se beau 2-3 căni pe zi, având efecte cicatrizante, depurative şi tonifiante în activarea circulaţiei sângelui şi în stimularea refacerii ţesuturilor lezate prin ulceraţii; infuzie de sulfină galbenă (două linguriţe ramuri uscate şi măcinate la 200 ml apă în clocot); se infuzează acoperit timp de 20-30 de minute şi se beau una-două căni pe zi, având acţiuni în prevenirea şi combaterea varicelor; infuzii simple din păpădie şi salvie, băute după mesele principale, cu acţiune venotonică şi de restabilire a circulaţiei sângelui; infuzii simple din urzică moartă, coada-calului, pătlagină, răchitan, sunătoare, alun, tătăneasă, ienupăr şi traista-ciobanului; amestecuri din flori de gălbenele, frunze de salvie, herba de coada-calului, fumariţă, turiţă mare şi rădăcini de tătăneasă din care se prepară o infuzie dintr-o linguriţă la 200 ml apă clocotită şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi; amestec din arnică, coada-şoricelului şi gălbenele (flori), podbal şi sunătoare (herba), luate în părţi egale; din amestec se ia o lingură la 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 5 minute şi se beau 3 ceaiuri calde pe zi. Tratamentele externe se fac cu: comprese din frunze de alun sau seminţe de in, fierte timp de 10-20 de minute şi aplicate pe zonele cu varice; comprese din amestecuri de plante în care intră, în proporţii variate, flori de muşeţel şi lavandă, frunze de alun şi rozmarin, herba de coada-calului şi sunătoare, conuri de hamei din care se prepară o infuzie concentrată.