Salvia, remediu pentru combaterea intoxicațiilor accidentale
Intoxicațiile accidentale pot fi de natură alimentară, produse în urma ingerării unor alimente infectate cu germeni patogeni, medicamentoase, provocate prin consumul unor doze excesive de medicamente, sau profesionale, prin inhalarea unor substanțe nocive la locul de muncă.
Substanțele toxice pot pătrunde în organism pe cale digestivă, cutanată sau respiratorie, mai ales la persoanele care își desfășoară activitatea în atmosferă poluată cu agenți toxici, sub formă de praf, fum, gaze. După intrarea în organism, toxinele se fixează în diferite organe, unde se depozitează sau se elimină prin urină, piele, plămâni sau pe tractul digestiv. Fitoterapeutic, se recomandă specii de plante medicinale cu proprietăți detoxifiante și depurative, pentru curățarea sângelui, între care:
- Pir - infuzie dintr-o lingură de rizomi uscați și măcinați, peste care se toarnă 200 ml apă clocotită. Se lasă să infuzeze 15 minute, se strecoară și se beau două-trei ceaiuri călduțe pe zi.
- Mesteacăn - infuzie din patru- cinci lingurițe de frunze uscate și mărunțite, peste care se toarnă 300 ml apă clocotită. Se lasă să infuzeze 5 minute, se strecoară, se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu și se bea câte o cană la intervale de trei-patru ore.
- Cicoare - decoct din două linguri herba uscată și mărunțită, la 200 ml apă rece. Se fierbe 5 minute, se lasă să infuzeze, acoperit, 10 minute, se strecoară și se bea un ceai călduț, în trei reprize, înainte de mesele principale.
- Mentă - infuzie din două lingurițe de frunze uscate și mărunțite, la 250 ml apă clocotită; se lasă vasul acoperit 10-15 minute pentru infuzare, se strecoară și se beau două ceaiuri pe zi, fracționat în patru reprize, la intervale de două ore.
- Osul iepurelui - decoct din patru linguri rădăcini uscate și măcinate, la un litru de apă rece; se fierbe 30 de minute, se infuzează 10-15 minute, se strecoară și se bea, fracționat, în cursul zilei, prin înghițituri rare.
- Fasole - decoct din trei linguri teci de păstăi uscate și mărunțite, la 750 ml apă rece. Se fierbe 20 de minute, se infuzează 10 minute, se strecoară și se bea un ceai pe zi, fracționat în trei reprize, având un puternic efect depurativ.
- Porumbar - infuzie dintr-o linguriță de flori uscate și mărunțite, la 250 ml apă clocotită. Se infuzează 5 minute, se strecoară și se beau două-trei ceaiuri calde pe zi, prin înghițituri rare.
- Salvie - infuzie dintr-o linguriță frunze uscate și mărunțite, la 200 ml apă în clocot. Se infuzează 10 minute în vasul acoperit, se strecoară și se beau două ceaiuri călduțe pe zi, prin înghițituri rare.
- Cimbrișor - infuzie din două lingurițe de herba uscată și mărunțită, la 250 ml apă clocotită. Se infuzează, acoperit, 15 minute, se strecoară și se beau trei ceaiuri pe zi, luând câte un sfert de cană, la intervale de o oră.
- Trei-frați-pătați - infuzie concentrată din patru lingurițe herba uscată și mărunțită, la 250 ml apă clocotită. Se infuzează 10 minute, se strecoară și se bea câte o lingură la intervale de trei-patru ore.
În cazul intoxicațiilor cu alcool se dă pacientului oțet diluat sau tinctură de propolis (20-30%), din care se administrează câte 50 de picături în 100 ml lapte călduț.