Șampania franțuzească poate intra în Rusia doar ca „vin spumant”

Data: 12 Iulie 2021

O lege promulgată recent la Moscova stârnește stupoare în Franța. Conform legii semnate de Vladimir Putin, numai vinul efervescent produs în Rusia poate fi etichetat drept „şampanie”, în timp ce producătorii străini trebuie să îşi redenumească produsul drept „vin spumant” dacă vor să îl vândă în Rusia. Șampania este un celebru vin efervescent produs în regiunea viticolă Champagne, după o metodă descoperită de călugărul benedictin Dom Pierre Perignon în jurul anului 1700. 

Guvernul francez a anunţat că se va adresa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) - care are un mecanism de rezolvare a disputelor comerciale între statele membre, ca urmare a noii legi intrate în vigoare la Moscova care obligă producătorii de şampanie să îşi eticheteze produsul drept „vin spumant” în Rusia, transmite Reuters. 

„După ce vom analiza legislaţia rusească, vom lua măsurile care se impun faţă de autorităţile ruse”, a declarat săptămâna trecută ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, în cursul unei audieri în Parlament. „Dacă se va dovedi că au fost încălcate prevederile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, vom proceda la fel cum am făcut şi anterior în relaţia cu Rusia”, a spus Le Drian, care a adăugat că speră că va rezolva această dispută prin dialog. 

La rândul său, ministrul francez al agriculturii, Julien Denormandie, a afirmat că „şampanie” este un nume care poate fi folosit doar pentru vinurile spumante din regiunea Champagne din Franţa. „Vă puteţi imagina reacţia autorităţilor franceze”, a declarat Denormandie, la postul de radio Sud, scrie Reuters. 

De asemenea, organizaţia profesională „Comite Champagne” a cerut diplomaţilor francezi şi europeni să se implice în schimbarea legii din Rusia, care „subminează două decenii de discuţii între Rusia şi Uniunea Europeană”. În plus, cei doi copreşedinţi, Maxime Toubart şi Jean-Marie Barillere, au făcut un apel la toţi membrii organizaţiei să oprească livrările spre Rusia. Cei doi susţin că denumirea „champagne” are protecţie legală în 120 de ţări.

În prezent, Rusia importă anual aproximativ 50 de milioane de litri de vin spumant, dintre care 13% este şampanie franţuzească. Există deja mai multe mărci de „champagne” rusească, produse în regiunile din sudul Rusiei, precum Krasnodar şi Rostov, şi care se comercializează cu aproximativ trei euro litrul.

Ca o recunoaștere a importanței tradiţiilor viticole din Champagne pentru patrimoniul mondial, dealurile, casele şi beciurile din această bogată regiune a Franţei au intrat în lista UNESCO în anul 2015. 

Situată în departamentul Marne, regiunea Champagne ocupă o suprafaţă de aproximativ 25.000 ha plantate cu viţă-de-vie din doar trei soiuri: Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier. Din acestea se obţine, prin metoda numită champenoise, şampania, care poate fi albă sau rozé, în funcţie de soi şi de modul de obţinere a vinului de bază. (C. Z.)