Sănătatea cardiovasculară afectată de statul pe scaun mult timp

Sănătatea cardiovasculară afectată de statul pe scaun mult timp
Data: 21 Noiembrie 2024

Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în restul zilei obișnuiesc să facă mișcare. Conform unei analize pe baza datelor furnizate de aplicațiile de fitness utilizate de circa 90 de mii de britanici, timpul mediu petrecut zilnic cu activități sedentare este de 9,4 ore.

Pornind de la aceste date, experții în domeniu de la Spitalul General Massachusetts, din Boston, au analizat starea de sănătate cardiacă a acestor persoane, după o perioadă de aproximativ opt ani. Astfel, ei au constatat că riscul de deces din cauza unei insuficiențe cardiace, a unui infarct sau a unui accident vascular cerebral a fost minim cât timp persoanele incluse în studiu nu au depășit o anumită limită zilnică de timp petrecut în mod sedentar.

Riscul de deces a crescut însă semnificativ în cazul persoanelor care au stat pe scaun sau întinse pe canapea în timpul zilei mai mult de 10,6 ore pe zi, iar lucrul acesta s-a constatat chiar și în cazul persoanelor care obișnuiesc să facă mișcare în limita celor 150 de minute pe săptămână recomandate de specialiști. „Observațiile noastre confirmă faptul că putem reduce riscul de probleme cardiovasculare dacă reducem timpul pe care îl petrecem zilnic cu activități statice”, spune unul dintre autorii studiului, Shaan Khurshid, citat de cotidianul britanic Daily Mail.

De exemplu, activitățile fizice moderate sau mai intense pot reduce cu 15% riscul de deces din cauza unui infarct și cu 10% riscul de deces din cauza unui accident cardiovascular. Chiar și activitățile fizice mai ușoare, cum ar fi mersul pe jos, reduc cu 6% riscul de infarct și cu 9% riscul de accident vascular cerebral.

Într-un comentariu referitor la același studiu, directorul Departamentului de medicină de familie din cadrul Universității Brown, Charles Eaton, notează că oamenii au în general tendința de a supraestima timpul pe care îl petrec făcând mișcare, dând însă mai puțină importanță perioadei din zi în care sunt sedentari. (I. N.)