Sănătatea trupului şi a sufletului, dar dumnezeiesc

Sănătatea trupului şi a sufletului, dar dumnezeiesc
Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 20 Ianuarie 2014

În Duminica a 29-a după Rusalii, numită şi a celor 10 leproşi, credincioşii au primit îndemnul de a-şi arăta recunoştinţa pentru binefacerile primite şi de a nu uita că pentru toate suferinţele se pot ruga Doctorului dumnezeiesc al trupurilor şi al sufletelor care le dăruieşte însănătoşirea.

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica a XXIX-a după Rusalii la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Tălmăcel, Protopopiatul Avrig, judeţul Sibiu.

Credincioşii din Tălmăcel au umplut biserica parohială şi o bună parte s-a împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Ierarhul a liturghisit pentru prima dată în această biserică în cei mai bine de opt ani trecuţi de la instalarea ca Mitropolit al Ardealului şi a dorit ca prin această vizită să cunoască viaţa duhovnicească a parohiei într-o zi de slujire obişnuită. Biserica parohială din Tălmăcel este un monument istoric din 1776, unic în Transilvania pentru pictura interioară originală, deosebit de valoroasă, pentru icoanele de patrimoniu, dar şi pentru pictura exterioară. Frumuseţea bisericii este desăvârşită de ataşamentul credincioşilor faţă de acest lăcaş de cult zidit cu mari eforturi, în vremuri dificile, de strămoşii lor.

La slujba arhierească, alături de ierarh au liturghisit protopopul de Avrig, Vasile Gafton, şi parohul de la Tălmăcel, Gabriel-Ioan David. Copiii de la şcoala din localitate au venit la slujba religioasă îmbrăcaţi în costume populare şi au cântat pricesne şi cântări religioase împreună cu profesorii îndrumători.

Recunoştinţa celui vindecat

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de paroh, care a tâlcuit Evanghelia duminicală, a vindecării celor zece leproşi.

„Mântuitorul Iisus Hristos i-a trimis pe cei zece leproşi la preoţi, iar pe drum ei s-au vindecat. I-a trimis la preoţi, şi nu la medici pentru că Mântuitorul Hristos a recunoscut lucrarea preoţească între oameni, ca rânduială instituită de Dumnezeu. În al doilea rând, a fost şi o lecţie desprinsă din pedagogia Domnului nostru Iisus Hristos. A vrut să le arate leproşilor că sunt vindecaţi de boala trupească, dar că au nevoie să fie curăţiţi de boala sufletească, iar acest lucru nu se putea face decât cu preoţii. În la treilea rând, aceştia s-au vindecat pe drumul spre preoţi, pe drumul spre Biserică, pentru că este o cale care ne conduce spre lucrarea lui Dumnezeu pe pământ. Din cei zece leproşi vindecaţi, doar unul singur s-a întors la Iisus Hristos ca să-I mulţumească. Ştia acest lepros, care nu era iudeu, ca ceilalţi, ci un samarinean, că ascultând de Dumnezeu a fost vindecat. Acest om recunoscător primeşte răsplată de la Mântuitorul Iisus Hristos şi înţelegem de aici că Dumnezeu aşteaptă ca pentru orice lucru primit, fie mărunt sau de mare importanţă, să ne întoarcem către El şi să-I mulţumim“, a subliniat părintele Gabriel-Ioan David.

Libertate şi conlucrare

După Sfânta Liturghie, ierarhul şi preoţii au oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii bisericii din Tălmăcel, trecuţi la Domnul. La final, ierarhul i-a felicitat pe credincioşi şi pe paroh pentru păstrarea tradiţiilor româneşti, a portului popular specific Ardealului şi pentru atmosfera duhovnicească deosebită creată la sfintele slujbe.

IPS Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat pe credincioşi să rămână ataşaţi de biserica lor, să fie mereu la fel de bine pregătiţi duhovniceşte şi să urmeze pilda leprosului vindecat, care şi-a arătat recunoştinţa faţă de Binefăcătorul său. „Dumnezeu ne cere ca, şi în rugăciunile noastre, în care cerem ajutor în viaţa noastră, să fim recunoscători. Dumnezeu ne-a dat toate darurile de la creaţie, dar un singur lucru nu-l face Dumnezeu fără voia noastră: nu ne mântuieşte cu forţa. Darul lui Dumnezeu nu lucrează în noi dacă noi nu dorim acest lucru. El ne-a creat după Chipul Său şi ne-a dat posibilitatea să ajungem la Asemănarea Sa, dar ne-a oferit un alt mare dar şi anume libertatea. De cele mai multe ori, omul nu ştie să se folosească de această libertate. Dumnezeu ne învaţă că trebuie să fim egali între noi şi nu ne forţează să conlucrăm cu El. Această legătură cu Dumnezeu o facem prin participarea noastră la slujbele sfinte ale Bisericii“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Parohul i-a mulţumit ierarhului pentru vizita efectuată şi i-a prezentat proiectele parohiei, între care cel mai important este în desfăşurare şi vizează construcţia unei case parohiale.

IPS Arhiepiscop Irineu la Reghin

În Duminica a 29-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din municipiul Reghin, în Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, cunoscută şi sub denumirea „Petru Maior“. Comunitatea de credincioşi din această parohie este păstorită, din anul 2012, de către Daniel Ciolocoiu, urmaş la Sfântul Altar al părintelui Ilie Damian, actualmente pensionar.

Biserica parohială „Petru Maior“ a fost construită între anii 1990 şi 2000 de către credincioşi ai acestei parohii, împreună cu părintele Ilie Damian. La data de 24 iunie 2000, locaşul de închinare a fost sfinţit de către vrednicul de pomenire patriarh Teoctist. Până în momentul sfinţirii noii biserici, slujbele se oficiau într-o bisericuţă de lemn, monument istoric. O perioadă de timp, în această bisericuţă a slujit şi marele cărturar şi protopop al Reghinului - Petru Maior.

Slujirea Dumnezeieştii Liturghii în Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ de către ierarhul Eparhiei Alba Iuliei a adus în sufletele credincioşilor reghineni multă bucurie şi pace sufletească.

„Acum s-au încheiat pentru noi sărbătorile de iarnă“, a spus pr. Daniel Ciolocoiu, în cuvântul său de mulţumire adresat ierarhului, la sfârşitul slujbei. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit pe diaconul Alin Şular întru preot, pe seama Parohiei Heria, aparţinătoare Protopopiatului Aiud.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Irineu a spus: „Viaţa creştinului trebuie să fie un imn de recunoştinţă şi de mulţumire. În primul rând, se cuvine să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru darurile şi binecuvântările Sale în care sunt prezente iubirea şi purtarea Sa de grijă pentru noi. În al doilea rând, se cuvine să-I mulţumim pentru suferinţele şi necazurile noastre, căci în planul Său toate acestea conduc la curăţirea de patimi şi la sfinţirea noastră. Într-adevăr, prin cruci şi asperităţi, prin încercările vieţii, se manifestă providenţa lui Dumnezeu şi lucrarea Sa de mântuire. Iată de ce este bine ca mereu să zicem cu psalmistul David: «Ce voi răsplăti Domnului pentru toate câte mi-a dat mie!»“.

Vineri, 17 ianuarie, IPS Arhiepiscop Irineu a fost prezent în municipiul Târgu-Mureş, unde a efectuat un circuit de vizite la câteva instituţii din acest oraş. Astfel, la sediul Brigăzii de Operaţii Speciale nr. 6 Târgu-Mureş, s-a întâlnit cu comandantul instituţiei - general de brigadă Adrian Ciolponea. Apoi, a fost vizitată Gruparea Mobilă de Jandarmi de la Sîngeorgiu de Mureş, condusă de către col. Iulius Cenean. A treia vizită a fost efectuată la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mureş, unde a avut o întrevedere cu chestorul de poliţie Valentin Pescari. În aceste vizite, ierarhul a fost însoţit de Olimpiu Zăhan, protopopul de Târgu-Mureş.

Liturghie arhierească la Cluj-Napoca

Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca. Din sobor au făcut parte preoţii şi diaconii Catedralei clujene precum şi preoţi profesori ai instituţiilor teologice din municipiu.

După momentul citirii pericopei evanghelice, care a ilustrat episodul vindecării celor 10 leproşi, PS Episcop Vasile Someşanul a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură. Ierarhul le-a vorbit credincioşilor despre bolile sufleteşti şi trupeşti, pe care Mântuitorul, cu puterea Sa tămăduitoare, le poate vindeca. „Mântuitorul nostru Iisus Hristos a venit în lume ca doctor divin, doctor dumnezeiesc al trupurilor şi al sufletelor şi în această calitate El dăruieşte însănătoşirea nu numai de bolile trupeşti, ci şi de această grea boală a păcatului, mult mai grea şi mult mai greu de suportat şi de vindecat uneori decât boala trupească. Dar, ca să beneficiem de aceste vindecări trupeşti şi sufleteşti, credinţa noastră în Dumnezeu, în lucrarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ocrotirea Bisericii şi a Maicii Domnului, în ajutorul Sfinţilor, în noi trebuie să lumineze mereu această lumină a cunoaşterii lui Dumnezeu“, a spus PS Vasile Someşanul.

Sărbătoarea Liceului teologic sătmărean

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a liturghisit şi a predicat în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din incinta Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt“ din municipiul Satu Mare, cu ocazia sărbătorii, în avans, a patronului spiritual al acestei şcoli teologice, Sfântul Grigorie Teologul, prăznuit în data de 25 ianuarie. În cadrul Sfintei Liturghii, PS Iustin Sigheteanul a hirotonit pe teologul Marius Lazăr întru diacon. La sfârşitul Sfintei Liturghii, ierarhul a conferit distincţia „Crucea Voievodală Maramureşeană“ pentru laici, lui Dorel Constantin Coica, primarul municipiului Satu Mare.

„Pentru bucuria credincioşilor, a părintelui director Gabriel Groza, a profesorilor de aici, a elevilor care sunt în şcoala noastră, am venit în această duminică şi am ţinut să le împlinim dorinţa să simtă ocrotirea şi purtarea noastră de grijă faţă de şcoala teologică de la Satu Mare“, a spus PS Iustin Sigheteanul.

Sărbătoare în Parohia Domneşti

Parohia bistriţeană Domneşti a primit în dar, duminică, 19 ianuarie, o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula. Icoana a fost donată de o credincioasă a parohiei. Cu prilejul acestui eveniment, în Biserica ocrotită de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil a Parohiei Domneşti a fost oficiată Sfânta Liturghie de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru şi stareţul Mănăstirii Nicula, arhim. Nicolae Moldovan.

În cuvântul de învăţătură, arhim. Dumitru Cobzaru le-a vorbit credincioşilor despre vindecarea celor 10 leproşi.

„Deşi s-au vindecat, spun eu că este un tablou trist, datorită faptului că erau slabi în credinţă şi n-au fost mulţumitori faţă de Dumnezeu“, a observat arhim. Dumitru Cobzaru, care i-a îndemnat pe credincioşi să nu se teamă de bolile trupeşti, care de cele mai multe ori sunt binecuvântări din partea lui Dumnezeu: „De cele mai multe ori, boala este o binecuvântare din partea lui Dumnezeu. Chiar dacă noi o resimţim dureros în trupul nostru şi în fiinţa noastră, Dumnezeu nu face nimic la întâmplare. Dacă Dumnezeu îngăduie boala asupra omului, o face şi ca să-i încerce credinţa şi, în pedagogia Lui, pentru ca omul să se întoarcă de la păcat şi ca să îl cureţe, pentru că boala îl transformă pe om şi îl poate chiar transfigura“.

Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ datează din 1890. În ultimii ani s-au realizat o serie de lucrări de renovare atât in interior, cât şi la exterior. În 2012 au debutat lucrările de pictură realizate în tehnica frescă de pictorul bisericesc Simion Seserman. Potrivit parohului, Lucian Blaga, pictura a fost realizată până în prezent în proporţie de 60 la sută.